Отсрочването за изплащане на кредити ще важи за всички видове

...
Отсрочването за изплащане на кредити ще важи за всички видове
Коментари Харесай

Готвеното отсрочване ще важи за всички видове кредити

Отсрочването за погашение на заеми ще важи за всички типове заеми. Това разгласи пред БНР ръководителят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

" Редът за отлагане на отговорностите по заеми за хората и бизнеса ще даде опция на клиентите да стигнат до съглашение с банките за нов погасителен проект, като за избран интервал от време те ще имат опция да не погасяват или единствено главница; или и главница, и лихва; и срокът на заема ще се отсрочи за интервала на отсрочването “, описа замисъла на банките Андронов.

Той обаче дебело акцентира, че става дума за отлагане на отговорностите, а не за опрощаването им.

Андронов изрази вяра, че жителите и компаниите, които не са наранени до този миг от създалата се рецесия, ще продължат правилно да внасят вноските си , с цел да може банковата система да продължи да действа обикновено. 

Шефът на банковата асоциация съобщи също по този начин, че направеното по реда за отлагане на задълженията е „ малко, само че е подплатено с планове и калкулации “. И добави: „ Проверихме до каква степен е изпълнимо и задоволително за клиентите. Трябва да не навреди на общата непоклатимост на бранша и да подхожда на насоките на европейския банков орган... Мораториумът ще покрие всички типове заеми “.

Андронов акцентира, че за осъществяване на мярката по отлагане на отговорностите и заемите се изисква сериозна организация от самите банки.

„ Такъв еднократен огромен развой не стои подготвен на въоръжение в банките. След възможното утвърждение на Централната банка (б.р. - БНБ) чакам всички банки да оповестят какви са изискванията, както и метода и ред, по който ще влязат във връзка и ще работят по осъществяване на тези ограничения . Срокът на деяние на тази процедура е до самия завършек на месец юни , по тази причина не е належащо всички в този момент да се втурнат, дано първо да се съветват, да наблюдават напътствията и да изберат подобаващия миг за решение на тези тематики “. 

Петър Андронов коментира и взетата от правителсвото мярка да бъде повишен капиталът на Българската банка за равитие (ББР) сэс 700 млн. лева:

„ Инструментът, с който се усилва капиталът на Българската банката за развиване, е за жители, излезли в неплатен отпуск. Фирмите ще получават заеми, с цел да продължат активността си. Въпрос е на доста специфична конструкция и подобаващ дизайн “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР