Оценяваме като положителен прецедент факта, че Министерството на външните работи

...
Оценяваме като положителен прецедент факта, че Министерството на външните работи
Коментари Харесай

Българи от Македония осъдиха речта на омразата по време на футболния мач в Скопие

Оценяваме като позитивен казус обстоятелството, че Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди речта на омразата, употребена от по-голямата част от публиката по време на футболния мач сред Република Северна Македония и България. В същото време подчертаваме, че „ политическият хайлайф “ в РСМ е жертва на личния си „ триумф “ в основаването на атмосфера на непоносимост към нас, хората с българско съзнание в Република Северна Македония и България като цяло.

Това се споделя в намерено писмо на 10 цивилен сдружения на жители с българско съзнание в районен съд Македония, съобщи кореспондент на БГНЕС. Повод за него стана футболният мач сред националните тимове на България и на районен съд Македония 26. 09. 2022 година в Скопие, когато част от публиката на домакините освирка българския химн.

„ Като жители на Република Северна Македония призоваваме виновните институции в страната – президента, държавното управление, Народното събрание, Комисията за попречване и отбрана от дискриминация, Омбудсмана, неправителствения бранш (Хелзинкски комитет за отбрана правата на човека) да осъдят изрично оскверняването на българския химн и речта на ненавист против България и българите ”, се споделя още в писмото на българските сдружения.

Те приканват представителите на Европейски Съюз, както и посланиците на държавите-членки на Европейски Съюз, ОССЕ, Съвета на Европа и интернационалните сътрудници да извърнат внимание на „ демонстрирането на диалект на ненавист против държава-член на Европейски Съюз, към който районен съд Македония заявява, че желае да се причисли ”.

„ Оставяме на уважаемите дипломати да преценяват до каква степен деянията и в по-широк подтекст цялостната среда, в която живеем ние, македонските българи, се вписват в полезностите, на които се основава Европейски Съюз ”, се споделя още в писмото.

„ Надяваме се, че събитията от футболния мач сред районен съд Македония и България най-накрая ще дадат опция интернационалните сътрудници да схванат всекидневието, в което живеем ние и нашите предшественици след 1944 година, както и бруталния напън с недоизказано единодушие (евфемизъм за поредните публични наставления за преследването на българите в страната) на всички държавни управления на районен съд Македония против тези, които са се осмелили да заявяват, че са българи. Това за нас е всекидневие, а фактът, че малко хора имат храброст ясно и намерено да заявят своето българско родословие, въобще не трябва да ни изненадва. Определени политици, обществени персони и журналисти в районен съд Македония се пробват да трансферират върху България и българските политици цялата виновност за сегашната обстановка, само че нямат отговор на въпроса какво те самите като авторитетни персони направиха, с цел да се понижи интензивността на говора на омразата към нас като жители на районен съд Македония с българско национално съзнание, българите като народ и България като страна?! ”.

Силно притеснителен, съгласно сдруженията, е фактът, че сред най-гласовитите ентусиасти са били представители на младото потомство в районен съд Македония, което „ още един път демонстрира нуждата от смяната на образователните стратегии в районен съд Македония по история ”, въз основата на рекомендациите на Смесената комисия по историческите и просветителните въпроси и, несъмнено, на база на историческите обстоятелства и източници и документи ”, се споделя в писмото.

„ Футболният мач сред Република Северна Македония и България, който от спортно събитие се трансформира в проява против държава-членка на Европейски Съюз и против нас, македонските българи, е ясно доказателство за демократичния недостиг в РСМ, а това прави повече от нужни измененията в Конституцията на страната, с които ще се подсигуряват нашите човешки права. Ние сме лоялни жители на Република Северна Македония, живеем тук, работим тук, плащаме налози тук и заслужаваме да бъдем третирани като естествени хора, а не като някакви зверове, които желаят да вземат нещо от някого “, се споделя в писмото.

Писмото на неправителствените организации на македонските българи е изпратено до държавното управление на районен съд Македония, до българския президент Румен Радев, до премиера и външния министър на България, както и до посланиците на Европейски Съюз, България, Чехия, Германия, Съединени американски щати и Франция в районен съд, до Комисията за попречване и отбрана от дискриминация, Хелзинкския комитет за отбрана правата на индивида в районен съд Македония, както и до политическите партии СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ и Левица.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР