Отсъствие на външнополитическа стратегия за отношенията ни със страните в

...
Отсъствие на външнополитическа стратегия за отношенията ни със страните в
Коментари Харесай

Д-р Огнян Гърков за Фрог: Визитата на Борисов в Сааудитска Арабия-опознай света на гърба на държавата

Отсъствие на външнополитическа тактика за връзките ни със страните в Близкия Изток е явна, в това число със Саудитска Арабия. Преди десетилетия България изнасяше за арабския свят хиляди тонове агнешко месо, произведения на ВПК. Сега внасяме даже месо, плодове и зеленчуци, а огромна част от изнесеното посредством СА оръжие попада в ръцете на ИДИЛ-ски терористи. Това споделя за Фрог доктор Огнян Гърков, с л.д.р. дипломат, член на БДД. Той счита още, че визитата е от рода на „ Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак” и повдига въпроси към формалното посещаване на премиера Борисов в Рияд. Ето по какъв начин:

Пословиците и поговорките са неизменима част от националното творчество. Те сполучливо въплъщават аматьорската политика на родната какистокрация (от гръцки = ръководство на най-неквалифицирани и най-безкрупулни представители на обществото). Какви неотложни условия постановиха високото посещаване да се състои във време когато в Саудитска Арабия (СА) не е отшумяла битката за власт на върха, обвиняванията в корупция на високопоставени родственици? Каква стойност биха имали постигнатите договорености тогава? Или крал Салман и престолонаследникът ще почерпят от антикорупционния опит на Б.Б.? Едва ли поради техническа неточност бе отклонен от прехвръкване над Иран самолетът. Не съм експерт по Близкия Изток, само че извънредно изострените връзки сред непрекъснатите противници, шиитската Ислямска република Иран и сунитското кралство Саудитска Арабия, са тривиално известни, включително спирането на дипломатическите им връзки. А тези истини са доста добре известни в Министерство на външните работи и на авиационните служби в района. Аналогично с проблема би било евент. прехвръкване над саудитското въздушно пространство към Тел Авив или Техеран. Или: опит за влизане в Израел с виза, само че с щемпел в паспорта от посетена преди този момент арабска страна?! Най-вероятно отклоняването на самолета бе алегорична проява на отношение.

Освен достоверни бисери по малкия екран от рода на: „... И Тодор Живков не е бил в Саудитска Арабия”, се колебая в достоверността информацията за визитата, имайки поради новинарската угодливост на казионно-поръчковите и купени Средства за масова информация.

Нима това бе екскурзия в края на годината за асимилиране на командировъчни пари в поредна екзотична дестинация? Под лозунга „ Oпознай света на гърба на страната!”

Или трупане на нов интернационален опит преди идната президентска акция? За претендент (?) с дипломатически инструментариум обятия, целувки и бегли мемоари от съветски език, както Тато, само че + Congratulations!, имената на 20-30 европейски футболни отбора и най-много още толкоз думи на британски? Или е къса отмора от вътрешнополитически проблеми, с копнеж за интернационален имидж под въздействие на сервилни медии и вътрешнопартийно ласкателство? Включването на господин Сакскобургготски бе „ лисѝчи” банкенски ход и оправдание за вътрешна и външна консумация, в случай че екс-премиерът е нямал и някакъв предпазлив частен интерес.

„ Барабар Петко с мъжете”? Вдъхновение или слугински комплекс на подражателство след визитите на Тръпм в Рияд, по съвпадане 2 дни след връчването на акредитивните писма от първия саудитски дипломат (18.05.т.г.), резидиращ в София, и на крал Салман ал Сауд в Москва (5.10.с.г.), ответно на Путиновата аудиенция през февруари 2007 година в СА (Йордания и Катар)? В поредна измислица за посредническа задача сред евроатлантическите братушки и Рияд не биха повярвали и най-лоялните симпатизанти на Б.Б. Едва ли съществува и директна, разумна връзка сред протоколно плануваната помпозна разходка, включително за компенсиране на комплекси и недостиг на познания, черпани по източника „ Винету” и събитието, че единствената частна компания за камили у нас е дислоцирана на хиподрума в Банкя.

Отсъствие на външнополитическа тактика за връзките ни със страните в Близкия Изток е явна, в това число със Саудитска Арабия. Тя откри посолство в София с 8 дипломати. Дори 5-6 от тях да са връзкари, останалите са задоволителни с цел да „ придвижат” застрояване с нови джамии, медресетa, мектебeта, „ плана ислямски център в кв. Малинова долина”, София. Там мюсюлмани няма, само че какъв брой му е да бъдат заселени ислямски мигранти, измежду които не може да няма „ под прикритие” останки от ИДИЛ?
Но какво ще пропагандират саудитските дипломати в България, даже измежду наши мюсюлмани? Публичните изтезания и лимитираните права на дамите, разширени от престолонаследника-реформатор с привилегията да карат и да посещават спортни събития - като в Сирия и Иран? Или ислямския уахибизъм, религиозната полиция, смъртното наказване за атеизъм, или пък че коранът следва да замести Конституцията? Не можа ли нашата клика да се поучи от практиката на мъдра азиатска Япония, която не си прави труда да позволява или открива посолства във всички ислямски страни?

Нима по тематиката разкриване на посолство на България в Рияд отново сме в пасивно-козируваща позиция, още веднъж посредством петродолари ще ни диктуват рамките и равнището на дипломатическото ни посланичество? Какво значи медийно-дипломатическият образец, че „ саудитската страна щяла да спомага за реализирането на тази задача в най-кратки срокове”? А за какво сравними с нас страни от „ Нова Европа” като Словакия, Литва, Латвия, Естония не откриват посолства в СА, нито във Фиджи като нас? И национално-отговорни водачи на другите вишеградски страни като Виктор Орбан, Милош Земан, Анджей Дуда, Беата Шидло и Ярослав Качински не се развяват по екзотичната дестинация с останки от нрав от преди дузина епохи?

Полезно би било основаването на Смесена междуправителствена комисия за икономическо съдействие, само че с какво би се занимавала тя и възможното ни посолство в бъдеще? Въглеводороди не могат да бъдат внасяни у нас с камили. Или ще внасяме кумис, кефир, камилско мляко и месо; може би необитаем пясък – с понижение и солидни комисиони? Дано най-малко Борисов се е въздържал от крилата си фраза от 2011 година: „ Добре сме с арабите, на всеки ъгъл има дюнер, нека оценят това”! Преди десетилетия България изнасяше за арабския свят хиляди тонове агнешко месо, произведения на ВПК. Сега внасяме даже месо, плодове и зеленчуци, а огромна част от изнесеното посредством СА оръжие попадало в ръцете на ИДИЛ-ски терористи, с което са избили хиляди почтени.

Или СА ще влага в шиене у нас по поръчка на фереджета, хиджаби, бурки, никаби, чембери? В безспорната монархия надали ще проявят законен интерес към новите и за огромна част от българите човешки права и полезности на ЛГБТИ-обществото, макар немалкото потайни фенове на тези предразположености в Ориента.
Много би ми се желало министър председателят Борисов и свитата му да са показали България като страна-членка на Европейския съюз, с заслужен народ. Международните срещи не постоянно носят съответни резултати. Но макар неудачното обмисляне визитата би имало смисъл само при положение, че Б.Б. се е осмелил да инициира разговор за взаимност и съотговорност на Саудитска Арабия към ориста на милиони бегълци-сунити, насочили се към Европа. Край гр. Мина, на 7 км. от Мека и на към 3 400 км. от Сирия, саудитите са построили 100 000 огнеупорни шатри с климатици, оборудвани кухни и бани. Шатрите са предопределени да подслоняват единствено за по няколко дни годишно към 3 млн. поклонници в Мека. През останалото време стоят празни. Тази тематика би осмислила премиерското посещаване и би повишило престижа му в Европейски Съюз и в цяла Европа. А не разглеждането на културно-исторически забележителности, с отмора за хамам мо/х/абет + сувенири: дълга бяла тога като чаршаф с чалма, а за дамите от свитата хиджаб, бурка или тюрбан.

И за всички членове на делегацията по един ибрик, за спомен!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР