Отоците по краката дават знакЛесна умора? Внимание - може да

...
Отоците по краката дават знакЛесна умора? Внимание - може да
Коментари Харесай

Лесна умора? Внимание - може да е сърдечна недостатъчност

Отоците по краката дават знак

Лесна отмалялост? Внимание - може да е сърдечна непълнота

Нарушената помпена функционалност поражда венозен застой

Д-р Жеко Найчов приключва медицина в София през 2006 година Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец ", където работи и до през днешния ден. През 2009 година отпътува за Япония като постоянен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където пази докторска степен. След завръщането си в България през 2013 година става хоноруван помощник към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски ". Участва в разнообразни просветителни и научни планове в България и чужбина. Извън региона на хирургията научните му ползи са свързани с проучвания върху лечебните благоприятни условия на разнообразни лекарствени растения.

Всяка седмица доктор Найчов дава отговор на въпросите на читателите на "Стандарт ". Пишете ни на адрес: [email protected]

Д-р Жеко Найчов

Какво значи едно сърце да е незадоволително? Означава, че не е в положение да обезпечи съответен кръвоток в тялото. Причините за това могат да бъдат преди сърцето, както е при положение, че до него не доближава задоволително кръв, която то да изпомпва. Могат да бъдат след сърцето, когато има сериозна спънка, против която то би трябвало да работи, както е при белодробната емболия. Но най-често аргументите за сърдечната непълнота се намират в самото сърце - клапите и сърдечния мускул.

Когато приказваме за сърдечна непълнота, на първо място би трябвало да създадем разграничаване сред двете й съществени разновидности: остра и хронична.

Острата сърдечна непълнота е незабавно положение. Тя поражда ненадейно, картината е трагична и изисква неотложна лекарска интервенция. Това в медицината назоваваме "шок ".

Хроничната сърдечна непълнота е с постепенно начало и последователно развиване. При съответен медицински надзор

тя може да продължи с десетилетия

и индивидът, обиден от нея, дълги години да води живот, непосредствен до естествения. Това е положението, на което бих желал да се спра по-подробно в тази публикация, защото вярното държание на пациента с хронична сърдечна непълнота е тъкмо толкоз значимо, колкото и лекарската интервенция. При острата сърдечна непълнота не е по този начин. Там човек е беззащитен и зависи напълно от избавителните медицински процедури, които му се ползват.

И по този начин, кои са тези положения, които могат да доведат до хронична сърдечна непълнота? Този въпрос има доста елементарен отговор. Практически всички сърдечни болести при своето развиване водят до това. И макар че обособените заболявания внасят своите нюанси в клиничната картина, самата сърдечна непълнота, без значение от произхода си, има много идентични признаци и сходно лекуване.

Поради това че сърцето не може да изпомпва задоволително добре кръвта към органите, главен признак е лесната отмалялост. Човек вижда, че се затруднява с избрани физически натоварвания, които преди е правил с лекост. Много хора не обръщат изключително внимание на това първоначално. Казват си: "тия дни се преуморих " или "вече ми тежат годинките " и постоянно са склонни да неглижират началните признаци.

Това, че сърцето не работи задоволително дейно, се отразява в доста огромна степен и на венозната система. От нарушената помпена функционалност следва венозен застой. Това значи, че във вените безусловно се застоява кръв, която не може да бъде придвижена напред. Проявява се с два съществени признака.

Единият е задухът

Получава се, защото сърцето не може да изпомпа задоволително добре кръвта от белодробните вени, налягането там се повишава и в тъканите на бели дроб се излива течност. Представете си по какъв начин цедите кисело мляко в тензух, с цел да си извършите салата "Снежанка ". Нещо сходно се случва в белодробните капиляри. Повишеното налягане води до това, че през тях от кръвта "се отцежда " течност. Тя се задържа в тъканите на белия дроб, защото няма накъде да изтече. Когато се натрупа повече, тя се излива в алвеолите и затруднява дишането. Задухът от сърдечен генезис е доста присъщ. Пациентът се усеща добре, когато е прав или седнал, само че сега, в който се опита да легне, стартира да се задушава, защото натрупалата се в дробовете течност се разлива. Ето за какво кардиолозите постоянно задават въпроса: "На какъв брой възглавници спите? ". Тежките случаи принуждават пациентите да спят седнали. Тези прояви постоянно карат засегнатите да търсят първо пулмолог.

Вторият главен признак на венозния застой от сърдечен генезис

са отоците по тялото

Те се дължат на безусловно същия механизъм, разказан при белия дроб, единствено че се получават на други места в тялото. Най-често ги следим по краката. Описваме ги като гравитационни, защото са склонни да се местят според от ситуацията на тялото. Сутрин пациентът не ги вижда, само че до вечерта обувките стартират да му стягат, а ластиците на чорапите се впиват и оставят дълбока диря над глезена. В по-тежките случаи краката се надуват толкоз, че по тях се появяват мехури, които се пукат и от тях тече лимфа.

Отоци по краката могат да се получат по голям брой разнообразни аргументи - сърдечни, венозни, лимфни, бъбречни и медикаментозни. Хубаво е, когато се появят, те да бъдат изследвани. Разграничаването не е мъчно и разрешава навременна съответна интервенция.

Като споменахме бъбреците, те са измежду органите, които най-вече страдат от влошената помпена функционалност на сърдечния мускул. Това, че пониженият приток на кръв не им разрешава да си правят добре работата,

води до задръжка на течности

и в допълнение утежняване на положението на сърцето.

От всичко казано до тук следват три съществени тактики, които можем да използваме при лекуването на хроничната сърдечна непълнота. Първо и на първо място, това е лекуването на главното заболяване, довело до развиването на сърдечна непълнота. Второто е да облекчим, доколкото е допустимо, работата на сърцето, като понижим застоя. Постига се с диуретици и тук е едно от местата, където отзивчивостта и ангажираността на пациента е от главно значение. От първостепенна значимост е да си приема лечението. Много пациенти са склонни своеволно да си понижават или стопират диуретиците, защото несъразмерното уриниране, което те провокират, е неловко за тях. Пациентът би трябвало да се научи да следи своето положение и отговорно да нагласява дозата на диуретиците, когато това е належащо. Също по този начин доста е значимо да приема задоволително течности. Българският пациент общо взето не обича водата, само че в тази ситуация в действителност се постанова да приема повечко от нея. Трябва да понижи приема на сол и да усили каузи на храните, съдържащи повече калий - картофи, банани, кайсии, ядки и прочие И най-сетне, само че не и по значение, не трябва да чака да се утежни доста преди да потърси здравна помощ, когато усети, че признаците се утежняват.

Третата тактика е

да подобрим работата на самото сърце

Това се реализира с редица лекарства, целящи да забавят честотата на съкращенията, да усилят тяхната мощ, да понижат товара, против който работи сърдечният мускул и да подобрят кислородната консумация на сърцето.

От кардиохирургична позиция, с изключение на с лекуването на главното заболяване, можем да се включим и в тежките случаи на сърдечна непълнота - тогава, когато опциите на медикаментите се изчерпят. Това, което предлага кардиохирургията, са устройствата, подпомагащи помпената функционалност на сърцето и сърдечната трансплантация. Последното е главен способ за лекуване на крайните стадии на сърдечна непълнота, като механичните системи служат по-скоро за това пациентът да може да дочака трансплантацията в оптимално добре обезщетен тип, така че да успее да я понесе. Споменатите системи могат да подкрепят функционалността на сърцето, а могат и напълно да я поемат - така наречен изкуствено сърце. Основният проблем в тези случаи е енергиен. Помпите изискват електричество и пациентът не може да си разреши да се отдалечава на повече от два часа път от сигурен източник на електрическа енергия.

Толкова устоят батериите

Но въпреки всичко е жив и може да разчита на появяването на подобаващ донор.

Наскоро направиха първата сполучлива трансплантация от особено генномодифицирано прасе на човек. Ако тази технология се усъвършенства, това ще даде огромна вяра за увеличение на донорските сърца през идващите години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР