Отново зелени коридори за ваксинация срещу коронавирус, но при личните

...
Отново зелени коридори за ваксинация срещу коронавирус, но при личните
Коментари Харесай

Пак Зелени коридори за ваксина. Но при джипитата

Отново „ зелени коридори ” за имунизация против ковид, само че при персоналните лекари. Те и здравните инспекции в страната получиха новите дози от препарата на „ АстраЗенека “. Забавената доставка с ваксини дойде тази заран у нас.

52 800 дози от оксфордската ваксина бяха превозени с бус и незабавно стартира раздаването им. Утре се чака нова доставка и от имунизацията на „ Пфайзер “/„ Бионтех “.

„ Зелените коридори “ ще бъдат при персоналните лекари, а не както до момента в здравните инспекции и огромните лечебни заведения. Това гласи последната заповед на ръководителя на Националния имунизационен щаб проф. Красимир Гигов, а задачата е да се усвоят оптимални количества от препаратите, съобщи бТВ.

Има и изискване – единствено в случай че няма искащи за имунизация от предпочитаните групи от първа до четвърта фаза.

Разпределението се прави на база брой население и брой искащи да бъдат имунизирани. Дози от новата пратка ще бъдат сложени още през днешния ден.

9300 са отделените дози от препарата за София. 6000 от тях ще се дават на джипитата, а останалите 3300 - към лечебните заведения за продължение на имунизирането по проекта.

Пред РЗИ-София се изви опашка от персонални лекари още рано сутринта. Те носеха хладилни чанти, с цел да пренесат имунизациите до кабинетите си. Пполучиха по 3 флакончета от препарата. С тях могат да имунизират по 30 души.

„ Нашата цел е да има по-голяма обхватност, тъй като в случай че ние раздадем първите дози на огромните практики, те ще изчерпат безусловно всички дози и доста дребен брой общопрактикуващи лекари ще съумеят да вземат дози за пациентите си “, изясни д -р Данчо Пенчев, шеф на РЗИ-София.

В практиката на лекар Гергана Гелева чакащите са 100. „ Тези 100 индивида звънят всеки ден, с цел да питат по кое време ще им бъде сложена имунизацията. Ето, виждате – неделя, няма рано, късно. Седим и чакаме “, добави тя.

Директорът на изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов посочи, че от иРНК имунизациите на „ Пфайзер “ и „ Модерна “ се пазят дози за втора игла, при оксфордската обаче няма такава процедура, тъй като при нея интервалът за втора доза е по-голям – 10 седмици, което разрешава всички постъпващи в страната количества да бъдат употребявани незабавно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР