Отново спор около паметника на Съветската армия в София. Инициативна

...
Отново спор около паметника на Съветската армия в София. Инициативна
Коментари Харесай

Отново искат демонтиране на паметника на Съветската армия в София

Отново спор към паметника на Съветската войска в София. Инициативна група приготвя писмо до институциите за неговото разглобяване.

„ Монументът би трябвало да се демонтира и реалокира в Музея на социалистическото изкуство ", споделя журналистът Иво Инджев, който е член на Инициативната група.

„ Освен войнишко гробище и войнишки монумент, какъвто той не е по формулировка, имаше една-единствена опция той да има някаква законна стойност от позиция на българското право - да е културно-историческа полезност ", сподели той.

В отговор отпреди няколко години Министерството на културата с тогавашен зам.-министър Тодор Чобанов дава отговор, че паметникът не е културна полезност.

За премахването му има решение на Столичния общински съвет още от 1993 година, споделя общинският консултант от „ Демократична България " Марта Георгиева.

„ Аз като общински консултант написах един отчет, с който Общинският съвет в случай че го одобри, да задължи кмета да изиска от страната да го реалокира от обществената общинска благосъстоятелност, каквато се пада Княжеската градина, на място отвън центъра на София ", уточни тя.

По груби сметки на основателите, демонтажът и преместването ще коства сред 100 и 200 хиляди лв..

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР