Отново мръсен въздух в столицата. През изминалото денонощие измервателните уреди

...
Отново мръсен въздух в столицата. През изминалото денонощие измервателните уреди
Коментари Харесай

Мръсен въздух в пет квартала в София

Отново замърсен въздух в столицата. През миналото денонощие измервателните уреди регистрираха тук-там близо два до три пъти превишение на нормите за фини прахови частици. Вчера София бе на 13-о място по замърсен въздух в света.

 София е на 13-о място по замърсен въздух в света през днешния ден Виж още

За през днешния ден има регистрирани превишения на средноденонощната норма за фините прахови частици от пет станции - в " Хиподрума ", " Павлово ", " Надежда ", " Дружба " и " Младост ".

" Наблюдаваме две стойности - средногодишната, която е 40 микрограма на куб. метър. За 2019 година е спазена нормата на всички пет градски автоматизирани измервателни станции. Другата е средноденонощната, която е 50 микрограма на куб. метър и не трябва да бъде превишаване 35 пъти в годината. Това е индикаторът, с който Столична община към момента има усложнения за реализиране на нормите ", сподели Теодора Полимерова, шеф на дирекция " Климат, сила и въздух " в Столична община.

Затова в общината изготвят дългогодишни стратегии и сега е подготвена тази за интервала 2021-2026 година В нея се потвърждава, че битовото отопление е с 60% дял в излъчванията, следвано от мръсните и кални улици, а делът на превоза е 11%.

" Още през 2018 година извършихме инвентаризация на така наречен " кални петна ". Идентифицирани са 73 терена на територията на цялата Столична община. Затова е направена и стратегия за възстановяване на междублоковите пространства. Над 1,2 милиона лв. ще бъдат заделени в бюджета за следващата година за облагородяване на тези терени ", изясни Полимерова.

Стефан Димитров от airbg.info разяснява, че столичани се тровят от мръсния въздух в продължение на години и все пак ограничения не се взимат.

" Още преди две години кметът на София Йорданка Фандъкова разгласи, че ще направи законодателна самодейност, с цел да инкриминира нерегламентираното горене на боклуци. Промяна още няма ", сподели той.

Според него липсва воля за промени, тъй като идват избори и никой не желае да заплати политическата цена.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР