Отново една от най-коментираните теми на правителственото заседание беше изграждането

...
Отново една от най-коментираните теми на правителственото заседание беше изграждането
Коментари Харесай

Борисов: По-зелено от нашето правителство няма

Отново една от най-коментираните тематики на държавното съвещание беше построяването на втори въжен превоз в ски курорта Банско. Изказвания на съвещанието имаше от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов и екоминистъра Нено Димов.

Борисов съобщи, че е поел ангажимент пред "Зелените " в Европейския парламент, че няма да се строи в Пирин. "В Европарламента имахме доста доброжелателни хора, поддръжка. Поел съм ангажимент към "Зелените ". Важно е да знаят, че по-зелено държавно управление от нашето няма. Ще забраним придвижването на коли нагоре, тъй че няма да е нужно да се поддържа пътя, да се осолява и да гинат дървета ", уточни министър-председателят.

"Това е нашата позиция, доста точна, ясна и зелена. Не става въпрос нито за хотел, тоалетна не може да се направи ", сподели още Бойко Борисов.

Вицепремиерът Валери Симеонов акцентира, че решението за втори въжен превоз е взето отговорно и той ще стане факт. Симеонов акцентира, че никакво строителство няма да има, тъй като и законът, и проектът за ръководство го не разрешава.

"Ще се прави един-единствен нов въжен превоз, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го споделяме, да го повтаряме, с цел да не се спекулира. Най-малко ние ще позволим нарушаване на закона. Точно противоположното, законът ще бъде спазен ", сподели още вицепремиерът.

Той посочи, че екологията е от първостепенна значимост, само че би трябвало да се дава опция и на зимния туризъм, особено в този курорт, с цел да не бъде задушаван повече от лимитираните благоприятни условия за превозване на туристите.

Борисов разпореди на Симеонов да се срещне с природозащитниците, които и в четвъртък (18 януари) оповестиха подготвеност за митинги. "Това е нашата позиция – доста точна, доста ясна, доста зелена. Изцяло обвързвана с запазване на околната среда. Единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, туристическия отрасъл, да улесним качването на скиорите, сноубордистите и всички останали в планината и да понижим замърсяването от пътя ", посочи Бойко Борисов.

Екоминистърът Нено Димов пък увери, че "нито една керемида не може да бъде издигната отвън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура ".

"Нещо повече, в случай че погледнем целия парк "Пирин " и грижата, която страната поставя за него, през последните години прирастът на гора е доста сериозен. На процедура, ние сме може би една от дребното страни в Европа, в която имаме приръст на естествени запаси, тъй че от тази позиция може да се каже, че това е тъкмо по този начин ", съобщи Димов. Според него дизел и бензиновите коли при всички положения замърсяват доста повече околната среда.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР