Относно несигурността на машинното гласуване. Мнозина смятат, че няма възможност

...
Относно несигурността на машинното гласуване. Мнозина смятат, че няма възможност
Коментари Харесай

Относно несигурността на машинното гласуване

Относно несигурността на машинното гласоподаване. Мнозина считат, че няма опция за операция на машините, тъй като се заблуждават (или са ги подвели), че тъй като машините издават самостоятелни разписки за гласуването на всеки гласоподавател, то след това тези разписки се броят и сверяват с резултатите от машинния протокол.

За това предизвестява във " Facebook " Борислав Цеков.

Това е безусловно погрешно! Индивидуалните разписки НЕ се броят.

Резултатите от машинния избор се дефинират само и единствено въз основа на систематизирания протокол, разпечатан от машината след края на изборния ден. Повтарям и потретвам - самостоятелните разписки, които се събират в обособена кутия (не в изборната урна с хартиените бюлетини) - НЕ съдебна експертиза БРОЯТ.

Справка - Изборния кодекс и Методическите инструкции на ЦИК. В края на изборния ден се преброяват единствено хартиените бюлетини, а данните от машинното гласоподаване се нанасят в Приложение 2 на секционния протокол, както са посочени в систематизираната разпечатка от машината.

Няма никакви организационни, механически, правни и административни гаранции против манипулиране на машината от техническите лица, които я поддържат в съответната секция или регион. Разчита се на " почтена дума ".

Никакъв проблем не съставлява

техническото лице да " бучне една флашка " с малуеър в машината - нито някой го управлява ,

нито някой в секционната комисия ще разбере какво се случва. Как ще стане операцията ли? Примерно, с подобен малуеър, който всеки тийнейджър-програмист може да създаде, при гласоподаване машината ще издава вярна самостоятелна квитанция. Избирателят ще я огледа, ще се успокои, че гласът му е правилно регистриран. В идната секунда обаче, вътре софтуерът на машината ще промени вота без да дава никакви външни индикации за това - не за партия " А ", а за партия " Б ".

Може да се програмира, примерно, да трансформира вота на всеки трети дал своя вот или каквото изискат. За избирателен резултат ще се зачитат единствено данните от систематизираната крайна разпечатка. Индивидуалните разписки могат да се броят единствено в случай че машината даде недостатък и не може да разпечата окончателния протокол, а хипотетично и при правосъдно обжалване, в случай че съдът позволи.

Знаем обаче, че по предписание у нас съдът не разрешава наново броене, откакто изборите са завършили. Изключенията в тази правосъдна процедура са доста редки. А и стигне ли се до обжалване след изборите - я камилата, я камиларят, както се споделя.

В това е прикрит " ключа от бараката ".

Широко отворена врата за операции, в случай че има недобросъвестни хора. Никакви гаранции. Хартиените бюлетини се броят от членовете на секционната комисия пред очите на всички партийни представители, покровители и наблюдаващи в секцията.

При машинния избор няма такова преброяване, няма подобен надзор и бистрота - каквото " изплюе " машината в систематизирания протокол. На юнашко доверие. Машинното гласоподаване е доста по-несигурно откъм евентуални операции. Неслучайно на никое място в Европа не го ползват.

А в Америка, където се гласоподава машинно има десетки отчети на неправителствени организации, сочещи многочислени случаи на операция на машините при всички избори.

Ако желаете да имате по-висока степен на сигурност, че гласът ви ще бъде преброен и регистриран вярно - гласувайте с хартиена бюлетина.

Машинното е " черна кутия ", в която може да пуснеш едно, а да излезе напълно друго и по настоящите правила дори няма да се разбере, че вотът е сменен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР