Отношенията между нашите два народа не предполагат подобни , на

...
Отношенията между нашите два народа не предполагат подобни , на
Коментари Харесай

Демерджиев за честванията в РСМ: Отношенията ни не предполагат подобни драконовски мерки


„ Отношенията сред нашите два народа не допускат сходни, на каквито сме очевидци. Всъщност сигурността би трябвало да се лимитира от нещо значимо и то е всички, които желаят да дойдат, да могат да почетат Гоце Делчев “.

Това сподели служебният вътрешен министър Иван Демерджиев във връзка организацията на честванията за 151 години от рождението на Гоце Делчев в Скопие. Отбелязването на годишнината протичаше при извънредно засилени ограничения за сигурност.

До обяд на българо-македонската граница не бяха допускани никакви коли да минават от България в РСМ. Обяснението – и не могат да бъдат обработени документите. Беше обявено и за напрежение и арести на българи по граничните пунктове.

„ За да няма такива проблеми в бъдеще, разпоредих неотложно да се приготвят три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник на трите общи Граничен контролно-пропусквателен пункт. За страдание разбрах, че проблемите са траяли и след ръчната обработка на документите. Подобно държание е недопустимо. То не подхожда на настройките и настроенията на нашите два народа, у които няма сянка на отрицателно отношение и няма причина за сходен жанр провокации. Проблемът беше единствено в едната посока – на влизане в РСМ и това направи неприятно усещане. Не е това пътят напред към обединена Европа, той допуска непоклатимост и взаимно доверие. Политиците от двете страни сме длъжни да изградим това доверие и почитание, каквото има сред народите на двете страни “, разяснява българският вътрешен министър.

Той е предложил на македонския си сътрудник Оливер Спасовски да поднесат дружно цветя на гроба на Гоце Делчев, само че Спасовски отказал. Надявам се при идващото честване това да се случи, посочи Демерджиев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР