Отменя се трансформирането на общинската МБАЛ "Св. Мина в изцяло

...
Отменя се трансформирането на общинската МБАЛ "Св. Мина в изцяло
Коментари Харесай

Пловдив се отказа от общението си към Борисов да прави COVID болница

Отменя се трансформирането на общинската МБАЛ "Св. Мина в напълно Коронавирус болница с нова заповед на РЗИ-Пловдив.

Лечебното заведение би трябвало да редуцира Коронавирус леглата от 137 на 60, защото това е размерът, който все още може да бъде гарантиран. Това заяви на ексклузивен брифинг заместник-кметът на града Анести Тимчев.

От управата на лечебното заведение обясниха, че липсва здравна инсталация, нужна за лекуването на пациенти с коронавирусна зараза. Нужни са още кислородни апарати, монитори, аспирационни помпи, дефибрилатори.

Парите за техниката на стойност 1,2 млн. лева и са поискани от кабинета, само че без резултат. Кризата с лекарите, които напущат, продължава. Болницата има потребност и от двойно по-голям бюджет, с цел да действа напълно като Коронавирус болница.

Със заповед на шефа на РЗИ-Пловдив доктор Ваня Манчева в лечебното заведение би трябвало да бъдат разкрити само и единствено 60 на брой места за заболели в приблизително тежко положение, посочи зам.-кметът.

Към момента заетите кревати с лежащо заболели са 59. Продължава оборудването с здравна инсталация, като през днешния ден беше получен респираторен уред, създаден от компания БТЛ, която има цех в Пловдив. Предстои да бъде дарена още здравна инсталация. Междувременно бе разкрита и референтна лаборатория за PCR проби за пациенти на общинските здравни заведения.

"Целта ни е с разкриването на лабораторията да улесним работата на лечебните заведения и по-бързото диагностициране, което е витално значимо за някои пациенти ", показа доктор Калин Калинов и акцентира, че продължава кадровото и техническо застраховане на болничното заведение.

Той напомни, че Община Пловдив е изпълнила всяка една заповед на РЗИ по откриване на болнични кревати, като за задачата военните в града също осигуриха такива.

"И двете общински лечебни заведения са подсигурени с персонални защитни средства за медицинските експерти, които са на първа линия в битката с Коронавирус. По отношение на МБАЛ „ Свети Мина “ се работи за възстановяване на техническата и кадрова обезпеченост. Необходими са още 4 лекари и 12 медицински сестри, които да обгрижват болните ", посочи доктор Калин Калинов.

Той подсети, че още преди няколко месеца е изразил мнение, че МБАЛ "Свети Мина " не дава отговор на условията да бъде инфекциозна болница, защото местоположението ѝ не е уместно, не разполага с задоволително съоръжение и личен състав, липсват няколко входа за пътникопотока, няма паркинг. Въпреки това Община Пловдив е направила нужното за превеждане на болничното заведение в нужния работен режим.

В началото на месеца регионалният шеф Дани Каназирева разгласи, че "Св. Мина " ще се специализира единствено за лекуване на заболели от коронавирусна зараза.

Преди 2 седмици министър председателят Бойко Борисов посети в болница "Пълмед " кмета на Пловдив Здравко Димитров. Градоначалникът по това време се лекуваше от ковид. Тогава министър председателят го притисна с въпроса по кое време ще е подготвена Коронавирус болничното заведение, а кметът отговори "още през днешния ден ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР