Откриването на 20-ия конгрес на КПК не донесе особени сензации.

...
Откриването на 20-ия конгрес на КПК не донесе особени сензации.
Коментари Харесай

XX конгрес на Комунистическата партия на Китай: на прага на разрива на връзките със САЩ

Откриването на 20-ия конгрес на КПК не донесе особени сензации. За човек, роден в Съюз на съветските социалистически републики, самата фраза " ХХ конгрес " звучи доста завладяващо, от подобен конгрес се чакат съдбоносни решения в живота на партията. Но към този момент те са в неопределеност.

Си Дзинпин решително се държи на китайския политически Олимп, тъй че новото „ разкритие на култа към личността “ наподобява изцяло неправдоподобно. Чуждестранните наблюдаващи, в противен случай, чакат третия мандат на Си, на който актуалният общоприет секретар на Централен комитет на КПК може да отиде, нарушавайки безмълвните съглашения. Новини за това обаче към момента няма.

Ден преди този момент Си Дзинпин изнесе отчет при откриването на конгреса, а през днешния ден се срещна с членове на партията от самостоятелната префектура Гуанси Чжуан (регион в южната част на Китай покрай границата с Виетнам). Публикуваните протоколи от конгреса обобщават развиването след 18-ия конгрес (през 2012 година, когато Си пристигна на власт), само че въпросът кой ще заеме висшия партиен пост е заобиколен.

До оповестяването на съдбоносните решения има още време - конгресът се закрива едвам на 22 октомври. И Китайската комунистическа партия неизбежно ще бъде тласкана към сходни решения както от външната политика, по този начин и от вътрешната обстановка.

Говорейки за вероятния трети мандат на Си, коства си да се посочи, че конгресът избира генералния секретар на Централния комитет. Освен това китайският водач има и други позиции. Като началник на партията Си Дзинпин заема и най-високия държавен пост на президент на КНР. Той също по този начин управлява Централния боен съвет (ЦВС), който координира работата на правоприлагащите органи. Формално постът общоприет секретар на Централния комитет може да бъде безграничен брой мандати.

Първо обаче, през последните 30 години партийните водачи се пенсионираха след втори мандат. Второ, много прецизно се спазваше правилото висшите партийни и държавни чиновници да не се преизбират след навършване на 67 години. Сега Си Дзинпин е на 69 години и третият му мандат ще бъде доста отклоняване от негласните правила.

От друга страна, полемиката за трети мандат е артикул на аналогии с съветската политическа действителност. В китайските условия Си Дзинпин няма потребност да резервира точно главния партиен пост. Още през 2018 година КНР извърши промяна на конституцията, съгласно която концепциите на Си Дзинпин за социализма с китайска специфичност в новата епоха и построяването на обща орис за цялото човечество бяха залегнали в главния закон на страната. Си персонално беше приет за „ ядрото на партията “, като по този метод стоеше наедно с Мао Цзедун и Дън Сяопин.

Авторитетът и курсът на Си не се слагат под въпрос. А той може да държи пръста си на пулса на политическия живот и от друга позиция. Дън Сяопин остана на власт и даже управлява потушаването на протестите на площад Тянанмън, до момента в който беше ръководител на ЦВС.

На Си Дзинпин му остава друга опция. В същата конституционна промяна не се загатва нищо за длъжността общоприет секретар на Централния комитет, само че ограничаването от два мандата за ръководител на КНР беше отстранено. Тази висока позиция има не доста ясна самостоятелна функционалност. Председателят на КНР не се избира посредством национално гласоподаване, тази позиция нормално се получава автоматизирано от генералния секретар, само че този път може да се направи изключение: управлението на партията ще отиде при по-млад функционер, а опитният Си може да се концентрира по държавните каузи.

„ Конгресът се организира много обичайно, той е сходен на руските конгреси: в границите на няколко дни с избрани диспути по главния отчет ", сподели президентът на Руско-китайския изчерпателен център Сергей Санакоев за Nakanune.RU. „ Кадровите решения нормално се вземат единствено на края на конгреса, това се случва всякога. Следователно не може да се каже, че в този момент се случва нещо извънредно.Съдейки по отчета и неговите оценки, излиза наяве, че цялото общество, партията и нейното ядро, представлявано от Централния комитет на КПК, правят оценка позитивно резултатите от последното десетилетие Президентът Си Дзинпин, несъмнено, остава отпред на партиите и страната като цяло.

Важно е процедурата на конгреса да включва полемика и разискване, тъй че не би трябвало да се отнасяте към конгреса като към публично утвърждение на авансово взети решения.

" Решенията са добре готови, само че към момента не са признати. Не виждам нищо официално в това, защото от тези решения през днешния ден зависи обстановката освен в Китай, само че и в целия свят ", отбелязва специалистът.

Независимо кой тъкмо ще бъде на поста общоприет секретар, партията ще би трябвало да реши най-важните въпроси в най-близко бъдеще:

В стопанската система е належащо да продължи преконфигурирането от производството на евтини артикули за експорт към пълноценно облекчаване на потребностите на страната. Този развой е в ход, само че среща съпротивата на бизнес елита, който забогатя от външната търговия в годините на отвореност и промени.

Освен това обстановката в Тайван ескалира. В някои връзки обстановката към острова наподобява на това, което видяхме в Украйна от февруари 2014 година до февруари 2022 година Пекин, сходно на Москва преди време, се пробва да отсрочи военния сюжет колкото е допустимо повече. Но Китай, за разлика от Русия, публично счита Тайван за своя територия и това, което се случва там, са негови вътрешни работи. Следователно пространството за маневриране е лимитирано.

Неочаквано обръщение към конгреса насочи държавното управление на Съединени американски щати, което стегна ограниченията за надзор на износа в региона на полупроводниците. Сега данъчните резиденти на Съединените щати ще би трябвало да избират сред резидентството и работата в китайски компании. Сред главните задания на развиване до 2035 година КПК слага достигането на високо равнище на подсилване на личния научно-технически капацитет. Но в този момент без американските финансиране, инженери и мениджъри, този развой ще би трябвало да се форсира. Колко мощен ще бъде този удар от Вашингтон, към момента не е ясно.

Изглежда, че 20-ият конгрес не би трябвало да се съпоставя с конгреса на Комунистическа партия на Съветския съюз заради приликата в цифрите. Атмосферата повече припомня на тази, в която се организира Осмият конгрес на КПК. През септември 1956 година, към шест месеца след началото на битката против „ култа към личността “ на Сталин в Съюз на съветските социалистически републики, ККП одобри нов правилник, върху който бъдещият „ проектант на промените “ Дън Сяопин направи отчет и проект за втория петгодишен проект за развиване на китайската стопанска система.

Въпреки това, различията със Съюз на съветските социалистически републики скоро се трансфораха в спиране на икономическите връзки със Съветския съюз и страните от социалистическия блок. Наложи се освен преразглеждане на проекта за втората петилетка, само че и привикване на втора сесия през 1958 година На 8-ия конгрес за единствен път в историята на КПК бяха направени два разнообразни политически отчета. В икономическо отношение руският опит беше зарязан и беше провъзгласен известният „ Голям скок напред “.

В Русия той нормално се помни от любознание заради акцията за произвеждане на стомана в домашни доменни пещи. Но в действителност с цената на големи катаклизми Китай през тези години съумя да резервира суверенитета си, да тества личните си атомни оръжия и да изстреля неестествен сателит на Земята.

Така че историята може да се повтори, само че като китайско-американски раздор и довеждане докрай на политиката на отваряне към Запада. А какъв може да бъде новият „ Голям скок напред “ ще покаже напълно близкото бъдеще.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР