На този евровот с 27 държави участнички вероятно залозите са

...
На този евровот с 27 държави участнички вероятно залозите са
Коментари Харесай

Евровотът в Полша: Бивши министри и експремиер теглят листите

На този евровот с 27 страни участнички евентуално залозите са най-високи в Полша, където министър председателят Туск, който беше отпред на Европейския съвет (1 декември 2014-30 ноември 2019 г.) ще чака да получи от гласоподавателите сигнал накъде да насочи силата си неговата коалиция, разяснява на 8 май онлайн изданието " Парламент мегъзин " ( " The Parliament magazine " ).

На последните парламентарни избори през октомври 2023 година ПиС беше първа политическа мощ, само че благодарение на три по-малки партии " Гражданската коалиция " на Туск съумя да сформира кабинет, напомня Българска телеграфна агенция.

Отвъд обхватната задача за изтласкване на ПиС, показва " Парламент мегъзин ", на ръководещата коалиция й липсва обединен дневен ред и по тази причина Туск е дал отговор единствено отчасти на големите упования от идването му на власт. А изборите за Европейски парламент ще покажат дали след половин година на премиерския пост той е направил задоволително, с цел да резервира поддръжката на поляците.

" Наблюдаваме липса на заварка в държавното управление, то среща огромни компликации в пробутване на законодателство като това за правото на аборт ", споделя Бен Стенли - политолог в Университета за обществени и филантропични науки във Варшава, представен от " Парламент мегъзин ".

" Въодушевлението към изборните резултати омаловажи всички компликации в обединението, които в този момент следва да изпъкнат. Евроизборите ще покажат дали обединението, като колектив, се оправя или не, счита политологът Стенли.

Основна причина за различия в ръководещата коалиция е свръхстрогото законодателство за правото на аборт, което е приоритет за доста демократични гласоподаватели. Всички ръководещи партии поддържат до известна степен либерализирането му, само че са на разнообразни позиции по какъв начин да бъде осъществена смяната.

Други наболели проблеми обгръщат диапазон от това до каква степен смела би трябвало да бъде климатичната и енергийната политика, до позиция би трябвало ли да бъдат зачитани новите правила на Европейски Съюз миграцията; по какъв начин да се действа с настояванията на фермерите по отношение на вноса на украинско зърно и с жилищната рецесия, която тормози младежите.

" Електоратът на ръководещата коалиция е доста разнороден и усещането за посоката и скоростта на измененията или неналичието на решения по съответни въпроси варира в доста огромна степен ", счита Адам Генджевил - доцент по социология във Университета във Варшава, представен от " Парламент мегъзин ".

Извън тези политически въпроси стои и въпросът по какъв начин да бъде възобновено върховенството на закона и да бъдат поправени вредите, нанесени от ПиС на демократичните институции в Полша . В този случай Туск е изправен пред главоблъсканица: да придвижва нещата прекомерно постепенно и по този начин да разреши на ПиС да резервира въздействие в обществената сфера или да работи прекомерно бързо и да си навлече обвинявания, че той самият не съблюдава закона.

На 6 май председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че изпълнителният орган на общността - Европейската комисия, приключва водената повече от 6 години процедура против Полша поради проблеми с върховенството на закона в страната. " Днес означаваме отварянето на нова глава в историята на Полша ", написа Фон дер Лайен в " Екс ", представена от Ройтерс.

Партия ПиС, която беше отпред във Варшава повече от 8 години, организира дълбоки промени в националната правосъдна система, които съгласно Европейски Съюз са навредили на нейната либералност и са я сложили под политическо въздействие, обобщава Ройтерс.

Тъй като за момента постът му е видимо сигурен, някои анализатори считат, че Туск може да се опита да разшири личната си електорална база като се насочи към гласоподаватели, подкрепящи политически сили от обединението, без да стопира да се бори с ПиС.

" Като се имат поради идеологическите придвижвания, осъществявани в последно време от Туск, изместването към по-либерални възгледи за абортите и към стопански интервенционизъм (държавна намеса в икономиката), за мен няма да е изненадващо да видя, че той желае да разшири партията си за сметка на други партии в обединението ", посоча политологът Стенли.

Според Рафал Матия - историк и политолог от Ягелонския университет в Краков, министър-председателят може да държи под око и президентските избори следващата година, на които ще се надява да победи благоразположен към него претендент.

Матия предвижда, че Туск ще употребява евровота, с цел да реорганизира радикално вътрешната динамичност в ръководещата коалиция . Той е наясно, че огромни групи гласоподаватели са привикнали със съперничеството сред неговата партия и ПиС, тъй че ще се придържа към този модел, тъй като другояче няма да има с какво да активизира гласоподавателите през 2025 година, цитира го " Парламент мегъзин ".

Съобразявайки се с всичко това, министър председателят Туск смени министри, с цел да може досегашните титуляри да се кандидатират на изборите за Европейски парламент. На 10 май министър-председателят разгласи промени в кабинета и размени четирима министри. Според Асошиейтед прес това е опция за вливане на нова сила в държавното управление. На евроизборите отиват Бартломей Шенкевич, Марчин Кервински, Борис Будка и Кшищоф Хетман.

Туск уточни, представен от Ройтерс, че " през днешния ден Европейски Съюз се нуждае от корав натурализъм и отбрана на полските ползи от хора, на които може да се има доверие, и които имат вяра в Европа ". Туск добави, че евровотът на 9 юни е един от най-важните избори в следвоенната история а Полша.

На 2 май ръководителят на ПиС Ярослав Качински съобщи, представен от полската организация ПАП, че задачата на идните избори за Европейски парламент е " Полша да остане суверенна и самостоятелна страна " . Качински направи изказването по време на партийна демонстрация, на която ПиС показа претендентите си за евродепутати. Сред тях са някогашната министър-председателка Беата Шидло, някогашният вътрешен министър и сегашен евродепутат от ПиС Йоахим Брудзински, евродепутатът от ПиС и някогашен началник на Министерство на вътрешните работи Мариуш Камински, някогашният народен представител Мачей Воншик, както и Даниел Обайтек - някогашен шеф на " Орлен " - най-голямата полска държавна компания за горива.

В особено послание по случай 20-ата годишнина от присъединението на Полша към Европейски Съюз президентът на страната Анджей Дуда, който поддържа ПиС, сподели, че участието в общността е " част от нашата пространна и велика история ", цитира го телевизия Те Фау Ен 24.

Дуда насърчи поляците да вземат участие на евроизборите . Двадесетте години европейско участие са голям триумф за всички нас, заключи президентът.

" Това, че сме в Европейски Съюз, ни разрешава да влияем върху неговото оформяне, да дефинираме основни посоки. Нашият глас се чува. Затова всеки ден би трябвало да се борим за полските ползи в Европейски Съюз ", безапелационен беше Дуда.

" Европа се нуждае от Полша и Полша се нуждае от Европа ", цитира Дуда думите на починалия папа Йоан Павел Втори и добави, че през днешния ден те са не по-малко настоящи.

Затова би трябвало интензивно да участваме в моделирането на общността, в сходство с полезностите, които сме изповядвали в продължение на хилядолетия, откогато сме се включили към фамилията на християнските нации в Европа, заключава президентът Дуда. Той посочи, че " ние поддържаме Европа на свободните народи, Европа на отечествата ".

Посоката, по която Европейски Съюз ще поеме, и по какъв начин ще бъдат отстоявани полските ползи в Европейски Съюз зависи от това какви представители (в Европарамента) ще изберем, съобщи Дуда.

В разбор на " Евронюз " се показва, че резултатите от локалните избори в Полша предсказват оспорвани избори за Европейски парламент . Медията разяснява, че вотът за локална власт, извоюван по-рано тази година с малко от някогашните ръководещи от ПиС, може да послужи като знак за резултатите на 9 юни в източноевропейската страна с 38 милиона население.

До момента, отбелязва в разбор на уеб страницата си ирландският публичен радио- и ефирен оператор RTÉ Raidió Teilifís Éireann, акцията за евровота е много сдържана и е мъчно да видиш предизборни плакати, отбелязва създателят на RTÉ Лайъм Нолан.

Високата изборна интензивност от 76% на октомврийските парламентарни избори, написа Нолан, се дължеше значително на огромния брой младежи и дами, дали своят вот за проевропейски партии, които се сплотиха в сегашното държавно управление на премиера Доналд Туск. Но наелектризирането на същото равнище на поддръжка за евровота ще е по-трудно.

" Проблемът на ръководещата коалиция е, че не разполагат с задоволително ярки фигури. Имат единствено Туск " , счита зам.-главният редактор на в. " Газета виборча " Бартош Волински, представен от RTÉ.

В обширен разбор на резултатите от предходния евровот в Полша Магдалена Скорупска от Варшавския университет регистрира, че поляците най-често изясняват нехайството си към евроизборите с липса на интерес към политиката, с неодобрение от вътрешната политическа обстановка и с разбиране, че политиците преглеждат тези избори като метод да се уредят с добре платена синекурна служба.

RTÉ цитира най-новото допитване на IBRiS за настройките за гласоподаване на поляците, което демонстрира 29% поддръжка за ПиС, при 28 на 100 за Гражданската коалиция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР