Унгария ще гласува против резолюцията на ООН за геноцида в

...
Унгария ще гласува против резолюцията на ООН за геноцида в
Коментари Харесай

Унгария ще гласува против резолюцията за Сребреница

„ Унгария ще гласоподава срещу резолюцията на Организация на обединените нации за геноцида в Сребреница “.

Това съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто. Думите му пристигнаха на конференция след среща с президента на Република Сръбска (РС) Милорад Додик, заяви телевизия N1.

Сиярто изясни решението с аргумента, че " мирът на Балканите е най-важното нещо за Унгария ".

" Босна и Херцеговина (БиХ) направи съществени крачки по пътя си към европейската интеграция. През март беше взето решение за започване на преговорния развой за присъединение към Европейски Съюз. Важно е всички субекти и нации в БиХ да дадат своя принос. Хармонията, която беше основана в БиХ и която докара до съглашение по този въпрос, беше нарушена от едностранните дейности на един нелегитимен висш представител, който самичък промени Закона за изборите. Тази постоянна обстановка и съгласие в БиХ могат да бъдат разтърсени и от приемането на резолюция за Сребреница в Организация на обединените нации, което би довело до безнравственост на сръбския народ. Смятаме, че това ще ускори напрежението и тези планове би трябвало да бъдат прекъснати ", добави унгарският топ посланик.

Той счита, че присъединението на Западните Балкани към Европейски Съюз е средство за усмиряване на напрежението.

" Свидетели сме на това, че решенията на Европейски Съюз не водят до усмиряване на обстановката, а в противен случай - покачват напрежението в Западните Балкани. Също по този начин считаме, че интернационалните политически участници би трябвало да прекратят активността си в БиХ и да спрат да заплашват със наказания и да се намесват във вътрешните работи на БиХ ", заключи той.

Припомняме, че клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората международна война (ВСВ). През лятото на 1995 година, в предпазения анклав, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са разпознати телата на близо 8 800 от тях, които са заровени в Поточари край Сребреница.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР