Открита е първата в България крепост-склад на медно-сребърна руда. Това

...
Открита е първата в България крепост-склад на медно-сребърна руда. Това
Коментари Харесай

Открита е първата в България крепост- склад на медно-сребърна руда

Открита е първата в България крепост-склад на медно-сребърна руда. Това оповестиха от Националния исторически музей.
" Въпреки оповестения от проф. Николай Овчаров преди седмица завършек на археологическия сезон, някои археолози от централни и районни музеи не се съобразиха с нареждането на Николай Овчаров и не престават разкопките или даже стартират нови. Някои от тях вършат забележителни открития ", оповестяват още от НИМ.
Така да вземем за пример край някогашните мини „ Росен” (до с.Атия, Бургаско), закрити при започване на 90-те години на ХХ век, бе открита първата в България крепост- склад на скъпа медно-сребърна руда, позната от други рударски центрове в Европа и Близкия Изток. Тя има формата на верен квадрат с дължина 100 м, дебелина на стените 1,60 м и е открита с помощта на сателитна фотография. Разкопките са на НИМ и се реализират под управлението на госпожа Павлина Девлова. За страдание те в действителност би трябвало тази година скоро да бъдат прекъснати, заради началото на ловния сезон. „ Тук ще се гърми като в Ирак”, е споделил кметът на черноморската община.
Добивът на сребро и мед в Античността е достигал в действителност великански за времето размери. Само нестопената до край шлака, съгласно съветския археолог Черних, е 160, 000 тона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР