Откриха ефективна, евтина и екологична алтернатива за възстановяване на здравите

...
Откриха ефективна, евтина и екологична алтернатива за възстановяване на здравите
Коментари Харесай

Нова техника възстановява здравите PV клетки в остарелите панели


Откриха ефикасна, евтина и екологична опция за възобновяване на здравите фотоволтаични кафези от остарелите слънчеви панели (снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Китайската академия на науките и китайският производител на слънчеви панели JinkoSolar създадоха нов развой за обособяване на здравите фотоволтаични кафези от слънчеви панели в края на експлоатационния им живот.

Техниката се базира на нещо, което учените назовават „ набъбване “, постигано посредством химическа реакция. „ Нашият развой не унищожава слънчевите кафези и обезпечава високоефективен % на преработване на клетките и благородните метали “, споделя Уанг Донг, водещият създател на проучването. „ Освен това има доста ниска токсичност и набъбващият сътрудник може да бъде рециклиран “.

В публикация, оповестена в Clean Technologies and Environmental Policies, учените изясняват, че процесът употребява двуосновен естер (DBE), който е естер на дикарбоксилна киселина.

„ DBE е обещаващ зелен разтворител, необятно употребен в промишлеността за покрития, който е разбъркан естер, формиран от диметил сукцинат, диметил глутарат и диметил адипат “, разясняват учените. „ DBE има диапазон на шупване от 196 C до 225 C и може да разтвори множеството смоли “.
още по темата
Твърди се, че веществото прониква дейно в междината сред стъклото и етилен-винил ацетата в слънчевите панели, като в същото време предотвратява навлизането на влага във въздуха в системата за делене. На идната стъпка се употребява ултразвуково поле за поощряване на отделянето на пластовете.

Учените са тествали новата техника върху слънчев модул Jinko 535 W с размери 1956×992 мм и тегло 22,5 кг, като съединителната кутия и алуминиевата рамка са отстранени авансово.

Едновременно с това новият развой е и по-евтин, показват откривателите, сравнявайки го с подобен развой, основан на различен химикал – О-дихлоробензен. Разликата в цената на двете субстанции е близо двойна.

„ В умозаключение, потреблението на DBE за обособяване на стъкло от етилен-винил ацетат може да резервира относителната целокупност на второто, с цел да направи възобновяване на ресурсите по-управляемо, а потреблението на DBE като реагент за делене има преимуществата на ниската цена и отбраната на околната среда “, акцентира Донг.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР