Открадни изкуството ми и ще ти платя - такава провокация

...
Открадни изкуството ми и ще ти платя - такава провокация
Коментари Харесай

Защото фотограф предлага 2000 евро на онези, които "откраднат" снимката му

Открадни изкуството ми и ще ти платя - такава провокация насочва фотографът и оператор Александър Станишев на уеб страницата си Not My Art, където дава обещание да изкупи за общо 2000 евро трите най-хубави артистични тълкования на своя фотография.

Кадърът е запаметяващ се - три известни герои от нощните улици на София са фотографирани на скамейка в градинката " Кристал ". А състезанието е артистичният отговор на Станишев по негов спор с художника Борис Колев, основал картина по неговата снимка.

" Художник взе фотографията ми и я прерисува, без да ме попита и без да ме спомене, и я продава за 2000 евро. Затова взех решение да поканя всеки актьор, художник, илюстратор, публицист или кинематографист да употребява фотографията и да сътвори свое автентично произведение на изкуството! Ако ме цитирате, ще ви дам правата и може да я продадете за каквато сума желаете! А като съберем задоволително добър материал, ще създадем галерия. Надявам се всички да сме по-морални ", написа Станишев.


© Борис Колев, Червена точка

" Приятели ", Борис Колев, 2017 година

Картината, за която става дума - " Приятели " на Борис Колев, не е фотореалистично копие на фрагмента на Станишев. Пред " Дневник " художникът изясни, че тя е част от негов концептуален план, с който взима споделяни фрагменти от обществената мрежа и ги употребява като анонимни цитати в свои произведения. Идеята зад серията е " провокация към ексхибиционизма " в мрежи като " Facebook ", където, счита Колев, споделяни неведнъж, изображенията се тривиализират и въпреки от време на време да демонстрират доста персонални моменти, стават " обществена благосъстоятелност ". Художникът изясни, че не бил търсил създателя на фотографията, тъй като считал, че това би му лишило месеци, и не я разглеждал като независимо произведение.

Според писателя и юрист по авторско право Радослав Парушев, коментирал случая в предаването " Нова просвета " на " Дарик радио " и двамата създатели не са прави в претенциите си. " Създаването на произведение на изобразителното изкуство е изцяло независим акт по смисъла на българския закон за авторското право. Няма такова нещо като " прерисуване на снимка ", изясни той. " Казус няма. Но е това, че една фотография е в интернет, не значи, че може да я употребяваме. "

Според юрист Ана Лазарова обаче това, че прерисуването на снимка е извънредно, не значи, че не може да съставлява нарушаване на авторското право на фотографа. Както при всяко възпроизвеждане или преправка на непознато произведение, в общия случай е належащо единодушието на истинския създател, счита тя.
" В международен мащаб има много случаи на художници, упрекнати в това, че са копирали фотоси. В цифрата на " плагиатите " влизат и Боб Дилан и Джордж Буш младши. Наскоро в Белгия художник бе наказан за прекопирване на снимка, въпреки че картината му не беше фотореалистично копие на фотографията. В този случай отбраната на художника (неуспешна) се осланяше на аргумента, че картината му е подигравка на фотографията. ", уточни тя. " Цитирането на непознато произведение е свободно по закон, само че в тази ситуация е много противоречиво до каква степен възпроизвеждането нацяло произведение може да се сметне за откъс. Още повече " неизвестен откъс ".

 Ивайло Великов
© Ивайло Великов, NotMyArt.com

Ивайло Великов

Вместо да потегля по комплицирания юридически път обаче, Александър Станишев взема решение да отговори с артистична провокация. Според него е изключително неправилно, че картината е била изложена за обмен против 2000 евро. " Въпросът е етичен. Аз върша фотографии за кеф, другояче работя като оператор, само че в тази ситуация някой се пробва да изкара пари на мой тил ", сподели той пред " Дневник ". " Затова взех решение да й смъкна цената с голям брой копия. "

Засега състезанието му, за който му оказват помощ от организация DDB, има впечатляващ резултат: за близо седмица е събрал 60 извънредно занимателни кавърверсии, от мемове и цифрови творби до радиопиеса. Станишев събира най-хубавите на уеб страницата си и възнамерява да ги покаже в галерия. " Надявам се харесвате изкуството ми и се надявам всички да се държим етично в изкуството и в живота ", пожелава той.

Борис Колев, от своя страна, поздравява Станишев за концепцията и самичък е подготвен да взе участие в галерия със Станишев, въпреки да не счита да се включи в състезанието. Смята, че в тази ситуация фотографът е " видял една добра опция за реклама, в което няма нищо неприятно " и в следствие се е получила забавна полемика. Но прибавя, че в случай че е познавал създателя, би му изискал позволение да употребява фотографията - и се извинява. " Чувствам се неудобно, допускам, грешката ми е, че не съм я разпознал като художествено произведение. "

" Приятели " е към момента за обмен. Събирането на творби за състезанието Not My Art продължава във " Facebook " и на уеб страницата Not My Art до 1 май.

 Димитър Караджов
© Димитър Караджов

Димитър Караджов
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР