Отклоняването на полета на беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич и

...
Отклоняването на полета на беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич и
Коментари Харесай

НАТО: Това е държавно отвличане

Отклоняването на полета на беларуския опозиционен публицист Роман Протасевич и принуждаването на самолета на " Райънеър " да се приземи в Минск е " държавно похищение ". Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той прикани за неотложно освобождение на Протасевич и приятелката му София Сапега. Столтенберг означи, че въпросът ще бъде разискван през днешния ден на съвещание на посланиците на страните от НАТО. Генералният секретар дефинира случая като рисков и недопустим. Той приветства спомагателните стъпки, утвърдени тази нощ от Европейския съвет против Минск.

Столтенберг съобщи, че насилственото приземяване демонстрира по какъв начин беларуските управляващи се отнасят към свободата на изложение, самостоятелните медии и главните демократични права. Той добави, че по случая е належащо незабавно интернационално следствие. Европейските страни и Съединени американски щати също разкритикуваха остро властта в Минск.

Властите в Беларус започнаха неприемлива стъпка с отклоняването на гражданския полет, в който пътуваше самостоятелният беларуски публицист Роман Протасевич. Това се показва в изказване на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Призоваваме за незабавното освобождение на Протасевич, декларира той. Борел показва, че недопускането на журналиста назад на борда на самолета за продължение на полета до Вилнюс е следващ прям опит за заглушаване на беларуската съпротива. В страната имаше огромни митинги против ръководството на Александър Лукашенко.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР