"Отказах трансфера на Джок Полфрийман в Австралия, защото той е

...
"Отказах трансфера на Джок Полфрийман в Австралия, защото той е
Коментари Харесай

Цацаров на съжалява за нищо по случая Полфрийман

"Отказах прехвърлянето на Джок Полфрийман в Австралия, тъй като той е палач с влезнала в действие присъда. Един подобен акт никога няма да донесе нищо положително в душите на потърпевшите. Ако би трябвало да погледна Полфрийман и да погледна родителите на убития, аз ще избера техните права, а не цялата тази акция, която се разви ". Това съобщи някогашният основен прокурор и настоящ ръководител на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Австралиецът, умъртвил Андрей Монов през 2007 година, може да се прибере вкъщи, откакто дирекция "Миграция " на Министерство на вътрешните работи анулира възбраната му за овакантяване на страната. Миналата седмица Върховният касационен съд реши, че няма да преглежда още веднъж условното му предварително освобождение. Той беше освободен 8 години преди приключване на присъдатаму, тъй като съгласно съдиите, се бил поправил.

"По време на моя мандат се развиха значително събития, свързани с наказателно произвеждане против Джок Полфрийман. Същевременно обаче то има предистория, тъй като през 2012 година за първи път бе предписан отвод за трансфер. Моят предходник – проф. Борис Велчев, отхвърли прехвърлянето към Австралия ", сподели Цацаров пред Нова телевизия.

По думите му оттова – нататък нещата е поел точно той.

"Всъщност, при един диалог с проф. Велчев на мен ми стана ясно, че не ми завещава парещ картоф. Но този проблем ще поражда и ще нараства от ден на ден и повече. Велчев имаше поради целия интернационален напън, на който е бил подложен. До немалка степен признавам, че тогава го погледнах с известно съмнение. Впоследствие разбрах, че сътрудника е бил безусловно прав ", уточни някогашният обвинител номер едно.

През 2012 година Полфрийман към този момент е в пандиза. Именно тогава той основава Българското затворническо придвижване.

"Малка детайлност, дребна – само че доста значима, че това съдружие е основано с правната и финансовата помощ, под финансова разбирам заплащането на съответните държавни такси, на Българския хелзинкски комитет ", изясни Цацаров.

Посещенията на австралийските дипломатически представители тук са били безусловно ежеседмични.

"На всичко от горната страна, отново по това време бе издадена една книга в Австралия. Мисля, че заглавието й беше "Кошмарът на един татко ". Авторът, мисля, че беше Белинда Хоукинс. Тази книга показа българското правораздаване, оставете българските основни прокурори, мен и Велчев, като знак на тоталното безвластие, което бе упражнено във връзка с Джок Полфрийман ", акцентира основният прокурор и продължи - "Разбира се, незабавно след моя отвод последва позиция на Българския хелзинкски комитет, подписана от Красимир Кънев. Още помня думите в тази позиция. Отказът ми бе наименуван "видим произвол ".

През 2015 година Джок Полфрийман беше номиниран за "Човек на годината " от Българския хелзинкски комитет. Цацаров е на мнение публичният и медийният кавги са станали причина номинацията да бъде оттеглена.

"Аз не се срамя от нищо от това, което съм направил. Напротив. Ако в този момент би следвало да повторя всичкото това, отново щях да откажа прехвърлянето, отново щях да желая възобновяване”, уверен е Цацаров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР