Откакто Северодонецк падна под руски контрол, украинският доброволец, Едуард Скорик,

...
Откакто Северодонецк падна под руски контрол, украинският доброволец, Едуард Скорик,
Коментари Харесай

Доброволци евакуират възрастни хора от украинския град Бахмут

Откакто Северодонецк падна под съветски надзор, украинският доброволец, Едуард Скорик, получава от ден на ден позвънявания от слаби и възрастни хора от Бахмут (от 1924-2016г. – Артьомовск), които се притесняват, че техният град в Източна Украйна може да бъде идващият и желаят да бъдат евакуирани, съобщи Ройтерс.

Сред тях е 81-годишната Тамара Канонченко. Тя е пренесена от двама мъже доброволци, увита в спонтанна платнена носилка и отнесена по стълбите от жилището ѝ до чакащ извън микробус, където се причислява към други, които ще бъдат евакуирани с трен.

Социалният служащ, Ирина Навроцка, следи и успокоява старата дама, на която е донесла храна и се грижи за нея.

„ Почти половината от хората, живеещи в града, са напуснали. Тя [Тамара Канонченко] е с увреждания... тя самата не може да направи доста. Така че в случай че имаше сложна обстановка, нямаше да мога да дойда да я видя. Нито близки, нито познати биха могли да стигнат до нейното жилище “, сподели Навроцка.

30-годишният Скорик работи с Vostok SOS, неправителствена организация, която в началото започва през 2014 година, като оказва помощ на изселените от сраженията сред подкрепяните от Русия сепаратисти и украинската войска в източните региони на Донецк и Луганск. От февруари 2022 година Vostok SOS изтегля над 20 000 души от най-тежко засегнатите от войната райони на Източна и Южна Украйна.

„ Мисля, че оттук насетне ще има повече хора, които бягат от региона “, сподели Скорик, чиято група също доставя филантропична помощ. " Ситуацията е доста нестабилна и напрегната, можете да го чуете и видите сами. Обстрелите на Бахмут станаха доста по-чести. "

Русия отхвърля съзнателно да е ориентирана към цивилни в своята " специфична военна интервенция " в Украйна, която унищожи градове, умъртви хиляди хора и прогони милиони от домовете им.

Скорик почнал да работи като доброволец с Vostok SOS през май, само че преди този момент е работил независимо, извеждайки хора от Северодонецк. Семейството му било евакуирано в средата на април, само че той решил да остане.

Той кара възрастните хора от Бахмут до натоварената гара в Покровск, още 70 км по-на запад, където те ще се качат на трен, който потегля на запад към Днепър и Лвов.

" Първоначално беше доста мъчително да виждам, тъй като аз самият бях в такава обстановка. Но с времето някак си привикнах и знам, че вършим положително нещо ", сподели той.

" Изглежда, че разделяме фамилии, само че в това време разбирам, че изпращаме хора на безвредни места. "

Миналата седмица Украйна загуби опустошения град Северодонецк на бойните полета в района на Донбас. Руските сили в този момент се пробват да щурмуват Лисичанск, оттатък река Сиверски Донец от Северодонецк, което ще приключи завладяването им на провинция Луганск.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР