Откъде се появява зловещата практика за мумифициране на човек -

...
Откъде се появява зловещата практика за мумифициране на човек -
Коментари Харесай

Мумиите на комунистическите вождове: как идеите се въплъщаваха в трупове


" Откъде се появява злокобната процедура за мумифициране на човек - Георги Димитров в България, Ленин в Русия, евентуално има и други образци, което е в цялостен прорез с християнството и се е прилагало от египтяните да вземем за пример? " Това ни попита Ива Наумова от София и през днешния ден в плана ни " 100 въпроса за тоталитарната страна " ще му отговорим.

Откъде идва тази макабърна процедура за " увековечаване " на комунистическите вождове?

Тялото на Георги Димитров е превърнато в мумия по изпитан пример. Както всичко в първите години след 9 септември 1944 година и тук и в гибелта на „ вожда и учителя “ се копира едно към едно моделът, заложен от Големия брат. Т.е. ориста му е предопределена – балсамиране и пантеон по образеца на Ленин в Съветския съюз.

Защо обаче духът на революцията, както е разбирана от комунистическата партия на Съюз на съветските социалистически републики, би трябвало да се съхранява безусловно посредством мумифицирано тяло? Няма кой знае какъв брой завоалирана символика в това натрапчиво, непосредствено и тъмно решение, само че тази идеология в никакъв случай не е била изключително изискана или деликатна. Проснатият в пантеон съхранен мъртвец, поддържан с изкуствената рекламация, че „ наподобява като жив “, очевидно би трябвало да е някакво непрекъснато доказателство и увещание на масите, че революцията е жива, малко в жанр живите мъртви, само че въпреки всичко постоянно жива.

Не всяко общество има хрумвания, които са въплътени в мъртвец. Но в Съветския съюз са решили, че неразлагащото се тяло на Владимир Илич Ленин трябва да замрази, увековечи идеите му във времето – заричане, че там са на груповата пътека на светлото комунистическо бъдеще. Има го и елементарното пояснение, че в диктатурите водеща е манията за неповторимост и за оставане в историята на вождовете им. Трупът е материално доказателство в тези показа, веществен притежател на култа към личността.

В Египет към величието на фараоните - по предписание почитани като синове на бога на слънцето Амон Ра, се развива цялата философия за съхранението на телесната им обвивка за безконечни времена в пирамидите – знак на великолепие, благосъстояние, мощност, безгранична власт. Технологията, само че и концепцията, се придвижва, както се оказва през вековете, до обществото, в което се чака, че би трябвало да царува тъждество и всички да са приятели.

Ленинско-сталинистката интерпретация на комунизма има отношение към християнството, (както гласи идеологическото факсимиле религията е „ опиат на народите “), само и единствено доколкото се усеща на някакво равнище застрашена от него, само че не и в смисъл да се преценява с постулатите му. Затова и концепцията за тленността на тялото и вечността на душата, цялата ритуалистика към погребението съгласно християнските вярвания нямат значение при избора на финален дом за покойници като Ленин и след това присъдружни фигури като българина Георги Димитров.
 Поклонението пред ковчега на Георги Димитров, 1949 година Снимка Уикипедия/Държавна организация " Архиви " Балсамирането на Ленин
С балсамирането на тялото на Ленин – счита се и срещу волята му, наследниците му във властта имат вяра, че по този начин ще циментират мястото му  - хем в центъра на Москва, хем евентуално и в сърцата на руските жители. Мавзолеят на Червения площад е отворен за гости на 1 август 1924 година и се трансформира в основен знак на руската тоталитарна власт – от преднамерено създаваната аура на светец към останките на Ленин до традицията на членовете на Политбюро да стоят върху мавзолея на формалните празници. Днес непогребаното тяло – макар многократни апели това да се случи, остава значим миг от руското завещание и съставлява съветското отвращение или некадърност да погребе руското минало.

Така мумията от Червения площад е там към този момент съвсем 100 години, а екипът, който я поддържа, твърди, че може да издържи още дълго.

Когато Ленин умира през януари 1924 година, никой не възнамерява да резервира тялото му за толкоз дълъг интервал. След аутопсията то е краткотрайно балсамирано за да се отсрочи процесът на разложение. Трупът на Вожда на революцията е изложен в отворен ковчег пред Дома на Съюзите в центъра на Москва за поклонение, което продължава 4 дни. От цялата страна се стичат проведени партийно групи, а култът към личността на Ленин се разраства програмирано.

Властта в Москва взема решение да реалокира ковчега в спонтанен дървен пантеон на Червения площад. Тялото остава непокътнато в продължение на 56 дни с помощта на минусовите температури. В това време се решава трупът да бъде съхранен завинаги. Технологията е въпрос на уточняване – първо считат да го замразят. Това желание се трансформира обаче в началото на март 1924 година Тогава двама химици - Владимир Воробьов и Борис Збарски, оферират Ленин да бъде балсамиран в микстура от химикали, да бъде подсушен, а цветът и формата на тялото му да бъдат изменени. След поредност от държавни съвещания и инспекции, Воробьов и Збарский получават позволение да тестват технологията. При мумифицирането всички вътрешни органи на болшевишкия лидер са отстранени. Мозъкът му е изваден, с цел да бъде изучаван от руските учени.
Мумията " оживява "
Когато мавзолеят на Червения площад е отворен за гости на 1 август 1924 година, мумията на Ленин „ оживява “. Формира се екип от учени, чиято задача е да поддържат тялото " във форма ". По време на руския режим  към 200 експерти са ангажирани с грижата за балсамирания мъртвец. И през днешния ден има специфичен екип, който поддържа тялото и на всеки 18 месеца го „ освежава ".  Ленин отива в лабораторията под залата за поклонение, с цел да бъде балсамиран и почистен наново, да се смени костюмът му, когато би трябвало, да се оправи гримът.

За вдъхновение на " безконечния дом "  на Ленин неговият проектант Алексей Шчусев употребява детайли от фамозни мавзолеи и царски гробници от древността - като Пирамидата на Джосер в Египет и гробницата на персийския държател Кир Велики в Иран. Траурната зала вътре е с повърхност 1000 кв. м.  
 Мавзолеят на Ленин в Москва. Снимка Уикипедия
За няколко години Ленин не е самичък в мавзолея.

След гибелта на Сталин на 5 март 1953 година управляващите вземат решение - по към този момент изпитаната технология, той също да бъде непокътнат за безконечни времена. Още повече че по времето на сталинизма култът към диктатора и приживе е във вихъра си. Експертите, които се грижат за тялото на Ленин, си правят работата добре - и до 1961 година двамата комунистически водачи споделят един пантеон. Само че сатрапът е развенчан бързо след гибелта му.

По времето на идващия водач на КПСС Никита Хрушчов стартира курс към десталинизация на страната и надлежно става някак несвоевременно злокобната мумия на диктатора, по чието време са избити в лагери и затвори милиони, да стои на видно място в Москва и да получава почести.

" Начинът, по който Сталин съобщи наследството на Ленин, злоупотребата с власт, всеобщите репресии против честните руски жители... вършат съхраняването на ковчега с тялото му в Мавзолея на Ленин недопустимо ", гласи формалното решение.

Така че Сталин е изкаран тихомълком от мавзолея и е заровен край стените на Кремъл.

След разпада на Съюз на съветските социалистически републики от време на време в Русия се появява въпросът - по кое време ще бъде заровен Ленин, само че по времето на развития путинизъм той става все по-малко настоящ. Последната вест е, че през юли т. година беше арестуван мъж, опитал да подпали мавзолея.
 1957 година По това време Ленин " споделя " мавзолея си със Сталин. Снимка Уикипедия/ aulbachs-reisefotos-online.de/html/die_stadt_moskau.htmГеорги Димитров - дребното копие
На екипа на Иля Збарски е поверено и балсамирането на Георги Димитров след гибелта му на 2 юли 1949 година в Москва. Тялото е докарано седмица по-късно с трен в София. Масивната постройка на мавзолея на комунистическия водач е построена в центъра на София за оптимално малко време. До 1955 година за мумифицирания Димитров се грижат руски експерти. След това всичко е предадено на български екип отпред с проф. Георги Гълъбов. След гибелта му през 1982 година грижата за комунистическия водач е поета от Петър, сина на Георги Гълъбов, написа " 24 часа ". Медиците изваждат мозъка на Георги Димитров и го предават на отговорно бранене в Българска академия на науките.

Мумията на Георги Димитров остава в мавзолея до август 1990 година Пред него се извиват непрекъснато опашки от проведени групи - всички възпитаници от цялата страна задължително минават през неприятното преживяване. Върху мавзолея се строяват всички партийни и държавни величия, с цел да одобряват паради и да махат на митинги. В продължение на към 40 години той е трансфорат в център на култа, място за поклонение, комунистическо светилище.

След краха на системата балсамираното тяло е извадено, кремирано и заровено на Централните софийски гробища. Следва близо десетилетие на неспирни полемики, партийни нападки и разнообразни оферти, някои намерено ексцентрични, каква да бъде ориста на постройката. Докато през август 1999 година при държавното управление на Иван Костов тогавашният вицепремиер Евгений Бакърджиев не провежда взривяването на мавзолея. На негово място и в този момент остава празно пространство, под него има етажи надолу подземен (в които има голяма телефонна централа, тоалетни, работни пространства и климатична инсталация) и тунели, които са свързвали мавзолея с някогашния Партиен дом, в този момент парламент, Българска народна банка и така нататък

Всъщност режимът в София копира в смален мащаб, само че доста прецизно и старателно модела, заложен от Москва. Затова и когато умира Георги Димитров, сюжетът към този момент е „ написан “. Със гибелта му и култът към личността му – с изключение на с „ увековечаването “ на тялото, изложено на показ като материално доказателство, се развива и разраства – легендата за учителя на народа Димитров, основаването на детски и юношески организации с неговото име… Логиката, както и при Ленин, е елементарна – и тоталитарната идеология има потребност от своите комунистически светци. Вместо свети мощи, тук предлагането е наедро - всичко вкупом, добре непокътнато, освен това комфортно положено в лично постоянно жилище, отворено за гости, т.е. даже има и детайл на атракция, с изключение на поклонение.

И при Димитров, както и преди този момент при Ленин (а и при други вождове на революции) е приложена комунистическа сакрализация от ХХ век с взаимствания от антични вярвания и техники. В нея безсмъртието на душата е сменено от неразлагащо се тяло.
Има и още
С добре създадената технология на руските химици, постигнали триумф с Ленин, са балсамирани и други комунистически величия от " приятелски " страни -  Хо Ши Мин във Виетнам, както и двамата " велики водачи " на Северна Корея Ким Ир-сен през 1994 г.  и в напълно ново време през 2011 година - Ким Чен-ир. 

Има и един несполучлив случай. Мумията на чехословашкия водач Клемент Готвалд се разлага поради нарушение на технологията и няколко години по-късно той е кремиран.

Съюз на съветските социалистически републики отхвърля да мумифицира китайския водач Мао Цзедун и албанеца Енвер Ходжа. Китайците сами се оправят и през днешния ден мавзолеят на ръководителя Мао е много особена туристическа атракция. Енвер Ходжа е заровен обаче, само че също си получава своя пантеон - голяма постройка в Тирана. Издигнатото оборудване има голямо подобие с египетските пирамиди, а видяно от въздуха наподобява на орел с разперени крила.

Тази телесна форма на задгробен живот има своите почитатели на разнообразни континенти. Подобни начини се ползват във връзка с Евита Перон в Аржентина, Фердинанд Маркос, филипинският диктатор, Агостино Нето в Ангола и други Когато умря Уго Чавес във Венецуела също имаше сходни хрумвания, само че по разнообразни аргументи мумията му няма да " живее ".

---

Ако вие сте младеж, който има интерес към най-новата ни история и желае да научи обстоятелства за времето отпреди 1989 година, можете да ни зададете своите въпроси на имейл [email protected], в Тема/Subject напишете: 100 въпроса за тоталитарната страна.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР