Отиващата си година беше добра за Гаутам Адани. Състоянието на

...
Отиващата си година беше добра за Гаутам Адани. Състоянието на
Коментари Харесай

Преживял атентат и отвличане напът да стане най-богатият човек в Азия

Отиващата си година беше добра за Гаутам Адани. Състоянието на индийския пристанищен магнат нараства с 55.3 милиарда $ през 2021 година, съгласно данни на показателя на милиардерите на Bloomberg.

Така той измести най-богатия китаец Жонг Шаншан от второто място в класацията на най-богатите хора в Азия.

Богатството на 59-годишния Адани към този момент възлиза на 89.1 милиарда $. Така той изостава с към 600 млн. $ от най-богатия човек в Азия – индийския енергиен магнат Мукеш Амбани.

По-рано през седмицата Адани се приближи до първото място, откакто акциите на Adani Enterprise и Adani Ports нарастнаха с 2.76% и 4.59%, респективно, до момента в който тези на фирмите на Амбани Reliance Industries и Reliance Industrial Infrastructure поевтиняха с 1.48% и 1.57%, осведоми ABP News.

Няколко локални издание към този момент оповестиха Адани за най-богатия човек в Индия, само че съгласно Bloomberg към днешна дата той към момента е на второ място след Амбани.

Адани развива бизнес в областта на енергетиката, защитата и недвижимите парцели и има най-голямото комерсиално пристанище в Индия, една от най-големите мини за въглища в света, както и 74-процентен дял в междунаротното летище в Мумбай. Милиардерът обаче изминава дълъг път от дните, когато прекъсва висшето си образoвание и работи като сортировач на скъпоценни камъни, написа Insider.

Диаманти, експорт и заеми

Роденият през 1962 година в Ахмедабад Адани има седем братя и сестри и е наследник на текстилен търговец. Той обаче отхвърля да поеме бизнеса на татко си, осведоми Silicon India.

Вместо това той се записва в университета на Гуджарат в Ахмедабад, с цел да учи търговия, само че прекъсва образованието си след втората година, избирайки да работи като сортировач на скъпоценни камъни в Мумбай при започване на 80-те години, написа Business Today.

След това Адани стартира да се занимава с търговия с диаманти и в последна сметка през 1988 година основава лична компания на име Adani Enterprises, която се занимава с експорт и импорт на артикули.

Той употребява облагата от бизнеса си като обезпечения за огромни заеми, с които да навлезе в други промишлености, написа Financial Times.

През 1995 година Адани получава позволение от локалните управляващи в щата Гуджарат да сътвори пристанище в град Мундра, написа The Times of India. В последна сметка, то се трансформира в най-голямото частно пристанище в страната.

Адани е доближен до индийския министър председател Нарендра Моди, който преди този момент ръководеше Гуджарат през 2003 година Милиардерът е упрекван в това, че е станал толкоз авторитетен поради обстоятелството, че поддържа водача на страната. В изявление за Financial Times Адани отхвърля триумфите му в бизнеса да се дължат на политически връзки.

Терористична офанзива и 2 млн. $ откуп

През 1998 година Адани упреква няколко мъже, че са отвлекли него и съпътстващата го Шантилал Пател написа The Indian Express. Той твърди, че дружно с Пател пътували в автомобил в новогодишния ден, когато скутер блокирал пътя им, а група въоръжени мъже употребявали микробус, с цел да ги отвлекат.

Според подадената тъжба мъжете поискали 2 млн. $ откуп от фамилията на Адани, а той и Пател били освободени, откакто парите били изпратени, съгласно The Indian Express. Двама от мъжете, които бяха изправени пред съда обаче, бяха оправдани през 2018 година, до момента в който шестима други са оневинени през 2005 година поради липса на доказателства.

Адани не обича да приказва за отвличането, като споделя пред Financial Times, че през живота си е имал два или три неприятни случая и този е един от тях.

Друг рисков миг в неговия живот идва през 2008 година, по време на терористичните офанзиви в Мумбай, когато умират 166 души, а 10 въоръжени пакистанци държат града под блокада в продължение на 60 часа.

Адани се хранел в първокласния хотел Taj Mahal, когато почнала обсадата, като твърди, че от масата си видял по какъв начин въоръжените мъже влизат в постройката.

Той съумява да се скрие в мазето благодарение на чиновници на хотела, а след това се мести в камерна зала на горния етаж, до момента в който нападението продължава през цялата нищ. Адани споделя пред India Today, че видял гибелта от близко, когато на идващия ден командоси нахлуват в хотела.

През 2018 година той разгласява своите размишления за нападението в The Indian Express, като споделя, че годишнината от нападението е " ден за персонален размисъл и молебствия " за него всяка година.

" Един от животите, които бяха избавени в оня ден, беше моят. Все още си припомням лица и хора, които в никакъв случай няма да видя и на които в никакъв случай няма да мога да се отплатя, " написа Адани. " Често ме поразява мисълта, че това беше методът на Бог да ме държи признателен и длъжен. "

Източник: profit.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР