Отиде си един от световните шампиони по футбол с тима

...
Отиде си един от световните шампиони по футбол с тима
Коментари Харесай

Почина световен шампион по футбол

Отиде си един от международните първенци по футбол с отбора на Англия 1966 г Питър Понети. 

„ Футболен клуб Челси с горест ви оповестява, че през днешния ден ни напусна един от най-великите играчи в нашата история – Питър Бонети. Всички от клуба сервират най-искрените си и дълбоки съболезнования на фамилията и приятелите на Питър “, написаха от клуба.

Питър Бонети е роден на 27 септември 1941 година в Лондон. Прави своя дебют за представителния отбор на Челси едвам 18-годишен против отбора на Манчестър Сити и оттогава се трансформира в неизменим титуляр за лондончани.

Въпреки дребния си растеж за позицията на вратар, Бонети е прочут със мълниеносен инстикт и новаторски жанр под рамката на вратата, което му носи и прякора „ Котката “. Отличава се още с акробатични осъществявания, добра техника и хладнокръвен надзор върху високите топки в личното си поле. С блестящите си изяви се трансформира в един от най-хубавите вратари на 60-те и 70-те години.

Кариерата му в Челси стартира през 1959 година и приключва през сезон 78-79. Стражът прекарва цели 20 години в лондонския гранд, през което време печели Купата на Лигата, ФА Къп, Купата на УЕФА. В невероятната си кариера той записва 729 мача за Челси като това го подрежда на второ място в класацията за най-вече мачове с фланелката на „ сините ”. Регистрира 208 сухи мрежи, което и остава ненадпинато до скоро достижение. Този връх в клуба бе преодолян едвам преди 6 години от различен талантлив пазач на „ сините “ – Петър Чех. След приключването на спортната си кариера, се трансформира и в първия треньор на вратарите за Челси.

Въпреки блестящата си клубна кариера, Бонети има записани едвам седем мача за националния отбор на Англия, където остава в сянката на Гордън Бенкс.

Получава самопризнание от някои от най-хубавите футболисти в историята на играта, даже от великолепие като Пеле, който дефинира Бонети като един от тримата най-велики вратари. За милиони почитатели на Челси, той си остава „ Котката, която бе обожавана от Станфорд Бридж “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР