Отглеждат се от хиляди години. Любими са на малки и

...
Отглеждат се от хиляди години. Любими са на малки и
Коментари Харесай

Защо краставиците са важна храна през лятото

Отглеждат се от хиляди години. Любими са на дребни и огромни. Корнишоните се стерилизират за зимата, само че краставиците са най-вкусни, когато са пресни. Какво би бил тараторът без тях и какво би се случило с шопската салата, в случай че ги нямаше.

Освен да облекчават подпухналата кожа и торбичките под очите, краставиците могат доста повече. Ползите от тях в борбата с възпаленията са впечатляващи. Съдържат и полифеноли, които по натурален метод забавят процеса на стареене, породен от оксидативния стрес.

Още в древността краставиците са били употребявани в Индия за лекуване. Свойствата им включват понижаване риска от коронарни заболявания, детоксикация на организма, възстановяване тена на лицето и здравето на очите.

Краставиците, като цяло, са доста потребни за здравето - изключително през летните месеци. Причината е във водата, която съдържат, само че и скъпите за човешкото тяло хранителни субстанции.

Фрешът от краставица е богат на витамините А и С, както и на фолиева киселина. Кората на зеленчука съдържа фибри и минералите магнезий, молибден и фосфор. Но краставиците имат и изключителната дарба да пречистват организма. Сокът им е доста ефикасен при ревматични положения, породени от високи равнища на пикочна киселина в организма. Редовната консумация на сок от краставица оказва помощ и при лекуването на екземи и подагра.

Краставиците произлизат от Индия, където са отглеждани от съвсем 10 хиляди години. В Древен Египет, Гърция и Рим са били доста известни, като използването им не е била ограничавана само до хранителен артикул. Били са на особена респект поради изгодите за кожата. Френският крал Луи XIV толкоз доста обичал краставици, че по време на ръководството му стартира оренжарийното им развъждане - с цел да може обичаният зарзават на краля да участва на трапезата му през цялата година.

Съхранение на краставици

Тъй като са чувствителни към топлота, краставиците се съхраняват на хладно, с цел да не изгубят свежестта и питателните си субстанции. Ако ги държите в ледник, могат да останат свежи до 10 дни. Само не ги мийте, преди да ги приберете.

Поставете нарязани краставици в купа, затворете компактно с похлупак и ги сложете в хладилника. Мотат да се употребяват до два дни.

Понякога зеленчуците се солят, с цел да се в профил непотребната вода. Посоляването на краставиците обаче не е целесъобразно, тъй като ги прави прекадено солени и гумени, а с течността, която се отделя, се губят и доста количество от потребните им минерали.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР