Отглеждането на етерични маслодайни култури е традиционна дейност за страната

...
Отглеждането на етерични маслодайни култури е традиционна дейност за страната
Коментари Харесай

Министър Вътев защити производството на етеричномаслени култури в България пред Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Отглеждането на етерични маслодайни култури е обичайната активност за страната ни с значими обществени, стопански и културни измерения. България упорства да се резервира актуалният метод към класифицирането на етерични масла, с цел да продължи обичайното развъждане на култури в Европейски Съюз, от които те се добиват, и да се запазят приходите на заетите в бранша аграрни производители и сезонни служащи. Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на съвещанието на Съвета на Европейски съюз по земеделие и риболовство в Люксембург, по отношение на предлагането на Европейската комисия (ЕК) за Регламент за изменение на законодателството по отношение на класификацията, етикетирането и пакетиране на субстанции и смеси.

Той акцентира, че производството на емблематични етерични масла е високо ценено от потребителите както в Европейски Съюз, по този начин и в трети страни, като в това време не би трябвало да се компрометира по какъвто и да е метод приложението на високите стандарти на Европейски Съюз за запазване на околната среда и публичното здраве. „ В случая на етеричните масла няма научно неоспоримо доказателство, че те предизвикват съществени рискове за здравето, което би оправдало неочакваната смяна в метода към тяхното систематизиране. Употребата на етерични масла от епохи е доказателство за тяхната сигурност, която е доказана в наши дни и научно ", разяснява министър Вътев. Етеричните масла са основен детайл в една дълга верига за основаване на стойност, която обгръща целия набор - от аграрни стопани, отглеждащи рози, лавандула, мента, маточина и други

„ Хиляди работни места в Европа генерират обилни стратегически доходи за селските общности в целия Европейски Съюз. В тази връзка настояваме да се изключат етеричните масла от концепцията за сложни субстанции, тъй че те да не престават да бъдат класифицирани според актуалните правила като субстанции, а не като смеси ", посочи българският министър на земеделието и храните. Позицията на България бе подкрепена от Франция, Португалия, Испания, Словакия, Словения, Италия и Унгария.

За показаното от Комисията Съобщение за настоящото положение на общата политика в региона на рибарството и консултация за опциите за лов на риба за 2024 година министърът на земеделието и храните съобщи, че най-сериозните старания следва да продължат да бъдат ориентирани към използването от всички крайбрежни страни на обединен модел на ръководство на риболова. При определянето на риболовните благоприятни условия за 2024 година в Черно море България ще упорства да бъдат взети поради решенията, които ще бъдат признати на годишната среща на Генералната комисия по риболовство за Средиземно море през ноември.

По време на спор по тематиката за възбрана за развъждане на животни за скъпи кожи България поддържа препоръчаното за обща възбрана, само че изиска да се оценят нуждата от временен интервал и рискът от изнасяне на това произвеждане в трети страни, където няма такава възбрана, което може да компрометира философията за хуманно отношение към животните.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР