Отделът Hewlett Packard Enterprise (HPE) се притече на помощ на

...
Отделът Hewlett Packard Enterprise (HPE) се притече на помощ на
Коментари Харесай

HPE представи суперкомпютъра Blue Brain 5 за симулация мозъка на бозайниците

Отделът Hewlett Packard Enterprise (HPE) се притече на помощ на учените, занимаващи се със симулация на мозъка. Компанията сътвори суперкомпютъра Blue Brain 5 , особено предопределен за симулация и реорганизация на основния мозък на бозайниците. Мощният компютър е построен в границите на плана Blue Brain на Федералната политехническа школа на Лозана.
Новата система се базира на действително съществуващия суперкомпютър HPE SGI 8600. Той съдържа 372 изчислителни модула, включващи процесорите Xeon Gold, Xeon Phi и Tesla V100. Налични са 94 TB памет. Една от най-важните особености е, че Blue Brain 5 е гъвкава система. Предлагат се четири конфигурации, предопределени за друг вид изчислителни задания. Възможно е прибавянето на подсистеми, предопределени за характерни цели – да вземем за пример, за надълбоко машинно образование и визуализация. Производителността на Blue Brain 5 е 1,06 петафлопса.

Новата компютърна система е конфигурирана в швейцарския суперкомпютърен център в Лугано. Резултатите от нейната работа занапред предстоят. Суперкомпютърът е планиран да е в положение да моделира цели области от мозъка на мишка. Това би трябвало да стане към 2020 година. Получените при тези опити данни ще се употребяват за по-доброто схващане на човешкия мозък. По този метод се чака да бъдат открити нови способи за лечението на редица характерни болести.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР