Отдавна за никого не е тайна, че една от най-големите

...
Отдавна за никого не е тайна, че една от най-големите
Коментари Харесай

Политически примитивизъм е на път да разсипе болницата в Червен бряг

Отдавна за никого не е загадка, че една от най-големите язви в главата на нашенския властник е лакомията. И тук тя се популяризира стремително и по-опасно даже от корона вируса. И това за жалост се случва без значение от

„ размера на интереса “.

Вече десетина дни жителите на Червен бряг са очевидци на нездравословното попълзновение на знайни и незнайни "партайгеносета " към единственото здравно заведение в града.

Група тукашни съветници са впили поглед в шефа на МБАЛ Червен бряг Камен Влахов,обединени от концепцията да бъде отхвърлен от тази служба. „ Предвидено “ е това да стане на съвещанието на общинския съвет на 26 юни. Би могло този ентусиазъм да бъде избран като чудноват, тъй като

допреди две години болничното заведение беше докарана до действителен банкрут, несъстоятелността чукаше на вратата й. Но беше изправена на крайници и безусловно преобразена точно под управлението на Влахов.

По нашите географски ширини такива "практики " не са необикновени. Но - защо съответно става дума? Както постоянно - за пари. Освен, че здравното заведение от дълго време е загърбило финансовите си проблеми ( както бе казано - години), то е спечелило и европейско финансиране за собствен план в размер на 300 хил.лева. По всяка възможност точно тези средства са повода да се изостри апетита на някои общинари, които са сметнали, че до момента в който се усвояват парите е по-добре да могат да разчитат на по- отстъпчив и затова - „ по-подходящ “ шеф.

Това подозира и самият Влахов. Пред представител на в. „ Банкеръ “ той допусна, че отстраняването от управителната позиция, което му готвят е обвързвано с апетитите към парите от извоювания план. Болницата би трябвало да купи инсталация за новото поделение за физиотерапия. Предвидено е да се закупят седем апарата, само че съгласно Влахов нищо чудно в хода на "процедурата " да бъдат доставени единствено три, само че...на същата стойност.

Подозиренията му вървят и по друга линия – до план болничното заведение да бъде съзнателно фалирана за да бъде приватизирана по-късно.

Но дано се върнем за малко към въпроса какво тъкмо се е случило в последните две години? Влахов поема управлението на здравното заведение през юни 2018 година. По думите му финансовият доклад за 2017 година е показвал, че загубите на болничното заведение са 909 хил лв.. В това число 425 хиляди лева, просрочени отговорности към снабдители от...2014 година.

„ Въпреки този „ хомот " аз и екипът, който управлявам, в рамките единствено на няколко месеца, успяхме да предотвратим, оповестяването в неплатежоспособност на единствената болница в града , споделя Влахов

Нещо повече, до края на годината напъните на екипа са възнаградени и с изключение на, че стабилизират ситуацията, болничното заведение завършва 2018г. с позитивен финансов резултат в размер на 39 хиляди лв..

През идната - 2019 година, екипът на Влахов е изправен пред ново предизвикателство - да усъвършенства икономическите коефициенти на здравното заведение, защото това е изискването за присъединяване с планове по европейски стратегии. Работата обаче не е толкоз елементарна и с помощта на персоналните му контакти, той съумява да контракти подаяние за болицата от малтийския медал (през БЧК) на стойност 260 хил.лева. Именно посредством него така наречен коефициент за бърза ликвидност от 0.4 става единица – т.е. доближава целесъобразния предел за присъединяване с планове за европейско финансиране.

Това не е всичко

Със заем от общината в размер на 78 хиляди лева и със лични средства болничното заведение е била оборудвана е с нова водопрочистваща система и осмоза за отделението по хемодиализа, със слъчева тръба за томограф и цифровизация за отделението по образна диагностика, с анестезиологичен уред и комплект хирургически принадлежности за отделението по хирургия. Освен това са били доставени и пациентски монитори,перфузори и друга диагностична и лечебна инсталация.

Целият заем към общината пък е бил възобновен през месец декември,същата година. Междувременно със взаимните старания на управлението на здравното заведение и на общината отчасти е санирана постройката на болничното заведение, в резултат на което тя е получила документ клас Б за енергийна успеваемост.

Медицинските действия са били разширени със скринингови прегледи на работещите в огромни предприятия. А това на процедура е донесло спомагателни доходи в бюджета на болничното заведение. Така приходната му част за предходната година е била увеличена с близо 600 хил.лв.. което е довело до позитивен финансов резултат на финала й в размер на 348 хил.лева.

След всичко казано дотук и като се има в поради фурия на лечебните заведения в цялата страна, меко казано нелогично е плануваното за през днешния ден разискване на проекто-решение на Ощинския съвет за „ обезглавяването “ на болничното заведение.

По този мотив е умислен безмълвен митинг пред постройката на общината от много солидна група от медицински служащи, които не считат да преглътнат покорно описаната "инициатива ".

В ече има и предприемчив комитет, който е внесъл в кметството подписка от 178 индивида от медицинския личен състав. В нея хората изрично се опълчват на готвения "преврат " за завладяване на болничното заведение от вътрешната страна за на поста шеф да застане „ по-послушно”лице.

Пред в. „ Банкеръ “ началникът на неврологичното поделение доктор Стефан Бойнин сподели, че хората в болничното заведение са потресени от това, което се готви в общината. Той не може да си изясни, за какво е нападнат индивидът, който през последните две години е обезпечил спокойствието на целия здравет личен състав, съумял е да усили заплатите му, да притегли по този начин изчезналите в провинциалните градове в цялата страна фрагменти от експерти и да се оправи на локално равнище с предизвикването, пред което беше изправен светът – пандемията Ковид 19.

Още по-категорично е мнението на акад. проф. Пенка Илиева – дълготраен инфекционист и някогашен републикански съветник, която е била привлечена в екипа на болничното заведение по време на пандемията. Пред в. „ Банкеръ “ тя дефинира протичащото се като „ примитивна политическа подготовка “ за връщането на болничното заведение към отчайващото й положение от преди две години. Според нея Влахов е съумял да „ избоде очите “ на някой с експертността си и с работата, която е приключил за възкръсването на здравното заведение и извеждането му до едно положително равнище.

Болни от отделението по хемодиализа също са поставили подписите си под послание към началниците на града, в което подчетават, че през последните две години, тук са били решени „ основни “ за болничното заведение и за това поделение проблеми,което тежко болните хора от дълго време са очаквали.

Попитахме и кмета на града – доктор Цветан Костадинов за мнението му, за това което се приготвя в Общинския съвет. Пред в. „ Банкеръ “ той сподели, че не бил вносител на предлагането и решенията ще вземе Общинския съвет. За да ни увери в своята „ безпристрастност “ към течащите в този момент процеси, доктор Костадинов сподели, че като кмет, и като дълготраен доктор единственото, за което се старае е даването на качествени здравни услуги на популацията. И този му блян щял да продължава, без значение кой ще бъде шеф на болничното заведение.

Той обаче

не пропусна да се опита да омаловажи,

заслугата на настоящия шеф на болничното заведение, като сподели, че за предходната година „ вследствие на държавната политика “ са били отпуснати спомагателни 300 млн.лв за 39 лечебни заведения точно поради насъбрани задължения. Според него част от тези средства в размер на 600 хил.лв. са пристигнали и в МБАЛ Червен Бряг. А за тази година, плануваните средства били в размер на 280 хил.лева.

Оказа се обаче, че първо парите за предходната година са били не 600 хил.лв., а 507 хил.лева. И те съгласно чл.106, ал.3 от Закона за лечебните заведения и по отношение на Наредба №3 от 5 април 2019 година се отпускат годишно, само че единствено на лечебни заведения, които поддържат незабавна здравна помощ, подържат лекуването на хора в незабавно положение и за такива, които са минали през незабавните отделения. Вярно е, че с подписа на зам.министър Жени Начева през предходната година са отпуснати и спомагателни такива, по отношение на решението на Министерски съвет за избавяне на изправени пред финансов колапс лечебни заведения. Работата е там, че този вид „ инжекции “ обаче би трябвало да бъдат насочвани там, където има късмет, те да отидат по предопределение....

Но може би това не е по усета на някой, чиято цел е ориентирана в друга от здравето на хората посока?!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР