Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас,

...
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас,
Коментари Харесай

Полезните свойства на физалиса (инка бери)

Отдавна прочут в Америка и прекомерно малко прочут у нас, този плод е колкото забавен, толкоз и потребен. Наричат го мексикански домат, инка бери, земна череша, еврейска ягода. Истинското му име е физалис (Physalis), а някои от нас го познават само като декоративно саксийно растение. За тях, и освен, ще разкрием множеството му изгоди, които са добре пристигнали за нас, изключително в този момент - през зимния сезон.

Физалисът е от семейство Картофови и се среща най-вече в Америка, по-рядко в Азия и Европа. Растението съставлява съвсем двуметров шубрак. Плодовете му наподобяват дребни доматчета, които са обгърнати в мехуроподобно образувание, наречено чашка или мехунка. Цветът на узрелия плод е бледо-жълт, оранжев или зеленикав, само че има и сортове с виолетови плодчета.


Вкусът им е много прелестен - сочни са, леко кисели и тръпчиви, в същото време освежаващи и сладникави. Някои споделят, че наподобява на нещо приблизително сред ананас и домат. Използването на плодовете, обаче е обвързвано с някои особености, на които вероятно се дължи и слабата им приложимост в нашата страна. При огромна част от сортовете, след узряването им, те получават леко противен аромат и усет. Поради тази причина би трябвало да се берат зелени или по-точно в оня миг, когато са пораснали толкоз, че таман са разцепили мехунката, с цел да е оптимално добър усетът им.

Основно три са култивираните сортове физалис - перуански, мексикански и ягодов. Мексиканският физалис е прочут и в България. Често може да чуете да го назовават " зеленчуков физалис ". Плодовете му се употребяват за супи, салати и туршии, а в Мексико са съществена съставна част за " салса верде " - доста прочут мексикански зелен сос. Физалиса ще срещнете постоянно и в сладкарството - за декорация на торти, кремове и мелби, както и в плодови салати и даже в ликьори. Може да се прибавя в сладка и мармалади, както и да се изсуши и да се приема като хранителна добавка.

Защо да изберем физалис (инка бери)?

Защото се отличава с богато наличие на есенциални мастни киселини (предимно линолова), фитостероли, пектин, както и на въглехидрати, белтъчини и витамини- витамин B комплекс, витамин C и каротин. В състава му влизат още фосфорни, калциеви и магнезиеви соли, както и криптоксантин - мощен антиоксидант. А и в 100 грама плод се съдържат единствено към 60-70 калории, което го прави съвършен за вашата диета.



Но ето още от лечебните му свойства:

Много добър адаптоген

Антиоксидант

Стимулира имунитета

Плодовете му подкрепят пречистването на кръвта

Спомага за отделянето на албумина от бъбреците

Антисептично и антибактериално средство- постоянно препоръчван при болести на дихателните пътища

Широко употребен при астм а- за задачата се употребява отварата от плодовете или чаят от листата

Помага при хипертония

Честата консумация защищава храносмилателната система от развиването на нездравословни микроорганизми

Твърди се, че е изключително потребен за деца и диабетици (благоприятства естествените равнища на кръвната захар)

Мелатонинът, открит даже в дребни количества в този плод, контролира биоритъма ни - обезпечава ни по-спокоен сън, работи антистресово

Предупреждение:

Никога не забравяйте, че макар полезността на плодовете, цветовете на това растение са отровни! И още - признати във високи дози, плодовете могат да работят токсично на сърдечния мускул при мъжете. Тези, които демонстрират алергии или са чувствителни към фамилията, към което принадлежи физалисът, също би трябвало да заобикалят потреблението му. Не предприемайте лекуване без да пита и спазвайте дозите.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР