Отчитаме първи крачки от края на третата вълна, обяви здравният

...
Отчитаме първи крачки от края на третата вълна, обяви здравният
Коментари Харесай

Част от децата се връщат в училище от понеделник

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна, разгласи здравният министър проф. Костадин Ангелов при започване на постоянния си брифинг. 680.5 на 100 000 е дневната заболеваемост сега, хоспитализациите понижават и при неусложнените случаи, и при интензивното лекуване, регистрира той.

До края на днешния ден ще има нова заповед с ограничения, които ще бъдат разхлабени, разгласи министърът.  Той помоли да се даде още седмица за глътка въздух без напън за навсякъде отваряне. Засега поръчката е да се отворят огромните магазини при избрани ограничавания за брой хора на кв.м. Децата от първи до четвърти клас се връщат в учебните заведения от понеделник, дружно с учениците от седми, осми и десети клас, заяви просветният министър Красимир Вълчев. След това горните класове още веднъж ще се въртят по график (вижте карето за повече информация). В университетите е взето решение на този стадий да се възстановят практическите занятия. Все още се спори дали да се отворят езиковите центрове, където има разбъркване на паралелки, или да се изчака още една седмица при тях.

На процедура това, което чакахме да се случи - задържане и спад, е налице, сподели и основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. България към този момент е на девето място по заболеваемост, само че на второ място по смъртност след Унгария. Трудният баланс сред това да не са толкоз строги ограниченията и това да преминем висшата точка на вълната е налице, заключи Кунчев. Той предизвести, че това не би трябвало да ни успокоява, защото към момента има доста хора в болница и интензивни структури.

" Тенденциите са нежни, спадът на заболеваемостта е единствено със 7% на двуседмична база, което единствено чертае наклонност, само че не бих споделил, че тя е трайна ", сподели шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Той се причисли към изявленията на сътрудниците си, че има спад, само че прикани всеки да не не помни персоналната си отговорност.

 

" АстраЗенека " и тромбозите

По мотив вчерашното решение на Европейската организация по медикаментите да се прибавят като извънредно необичаен непряк резултат избран необичаен тип тромбози, министърът разгласи, че на ексклузивен имунизационен щаб е взето решение да се предложи " имунизацията на " АстраЗенека " да се ползва с нараснало внимание на дами под 60 година и да не се ползва при дами с нараснал риск от тромбози в тази възрастова група ".

" Цялата информация за признаците, за които имунизираните следва да наблюдават при имунизация с „ АстраЗенека “  е оповестена на уеб страницата на Изпълнителната организация по медикаментите. Не ми е в стила да плашим хората. Искам да чуят всичко, с което разполагаме като информация. Тези хора с сложена ваксина на " АстраЗенека " – дано не се тормозят, дано бъдат спокойни. Минали са повече от две седмици от слагане на имунизацията при съответните възрастови групи – гледахме преднамерено графиците. Минало е времето, в което се записват тези доста редки феномени – няколко броя случая на 1 млн. случаи ", разяснява здравният министър. Според него към този момент се води забележима война сред другите производители. Министърът увери, че се наблюдават деликатно всички реакции и в миг, в който имаме проблематична обстановка в страната, имунизацията ще бъде изтеглена и спряна. В момента нямаме такава обстановка, успокои той.

" Втората доза би трябвало да се сложи до 10-а седмица, допустимо е и до 12-а седмица. Ще си дадем оптимално време да изчакаме втора доза, като търсим две благоприятни условия – едната – да съберем повече информация, надяваме се, че до тогава ще има единно европейско решение дали да се употребява " АстраЗенека " или да се приложи друга ваксина ", сподели министърът.

 

Опашките са позитивна вест

Графикът в РЗИ за систематизиране на имунизациите измежду персоналните лекари може да се усъвършенства, призна Ангелов. Коли на Министерство на вътрешните работи може да се употребяват и да се доставят ваксини на по-отдалечени места. Той обаче продължава да намира опашките за нещо позитивно. " Опашки има на всички места в Европа и отвън Европа във връзка с имунизациите. Това значи доверие на хората към имунизацията, към науката. Ако това значи по-добър излаз от пандемията, дано се случи ", съобщи министърът.

 

ЗА УЧЕНИЦИТЕ

От понеделник, 12 април, се възвръщат отчасти присъствените образователни занятия, като ще се продължи по графика отпреди 22 март, сподели просветният министър Красимир Вълчев. Това значи, че дребните възпитаници от 1-4 клас се връщат за непрекъснато в клас (докато обстановката го позволява), а при по-големите възпитаници от 5-12 клас ще има периодично повтаряне на 3 класа, или към 40% от учениците в обещано учебно заведение, на всеки две седмици.

На 12 април ще се стартира с учениците от 7, 8 и 10 клас. На 26 април, в случай че обстановката разрешава, в класните стаи би трябвало да се върнат учениците от 5, 9 и 12 клас, уточни министърът. При тях 2-седмичният интервал ще завърши на 14 май, а не на 7 май, тъй като през седмицата от 3 до 7 май има единствено 2 образователни дни поради Великденските празници.

За идващите две седмици, от 17 май, остават учениците от 6, 11 и още веднъж 7 клас. По този метод 7 и 12 клас, на които предстоят изпити, се приоритизират и за 12-те седмици те ще имат 50% присъствени седмици в учебно заведение, уточни министърът. От понеделник ще се разрешат още и практическите занятия и дуалната форма, индивидуалните изпити и действия, както и образованието в паралелки от 5-12 клас, които са единствени за съответното учебно заведение.

" Ситуацията в системата на образованието, при съпоставими общи стойности по отношение на ноември м.г., е 2 пъти по-добра, т.е. имаме 2 пъти по-малко заболели и инфектирани учители и възпитаници. По-ясно се вижда това при учителите, евентуално това се дължи на имунизацията и на частичния учебен развой ", разяснява още Вълчев. По думите му от имунизираните учители има 4 пъти по-малко болни педагози. " Нямаме умряли или тежко болни учители, които да са ваксинирани, т.е. имат резултат ваксините и балгодарение на тях имаме късмет да възстановим присъствения образователен развой в края на тази и началото на другата образователна година ", уточни още просветният министър. 500 са учителите и непедагогическият личен състав, които са все още с ковид.

 

ПЕТИЦИЯ

Частните езикови школи, центрове и други просветителни центрове започнаха , подписана към този момент от 1242 души, в която изразяват безапелационното си противоречие с последната на министъра на опазването на здравето, с която до края на април се преустановяват " присъствените групови занятия в езикови центрове, просветителни центрове и други обучителни центрове и школи, проведени от юридически и физически лица ".  " Гореспоменатата заповед позволява работата на голям брой сектори (фитнес зали, заведения за хранене, спортни действия и др.) при понижен потенциал, само че не позволява обучаеми в дребни, непрекъснати групи да продължат да получават скъпи познания и умения в присъствена форма! Определяме това като безконтролно и дискриминационно отношение както към нашия труд ", споделят от Българска Асоциация на Неформалното Образование. Оттам заявяват, че в класните им стаи се съблюдава разстояние сред курсистите от 1,5 м.; през избран интервал се прави стерилизация и проветряване на помещенията; потоците не се засичат сред обособените занятия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР