Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена

...
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена
Коментари Харесай

17 май - Световен ден на хипертонията

Отбелязването на Световния ден на хипертонията е световна самодейност, ръководена от Международната асоциация по хипертония (ISH) и утвърдена от Световната лига по хипертония (WHL). Българска Лига по Хипертония и сътрудници се причисляват към международната здравна акция, с цел да подчертаят качеството на информираност, надзор и терапия на високото кръвно налягане като основно деяние, належащо за предварителна защита и надзор на сърдечносъдовите болести в България.

За естествени стойности на кръвното налягане се считат 120/80. Когато то е под 140/90 налягането се дефинира от лекарите като „ обикновено високо “ или „ гранично “. Когато стойностите са 140/90 или по-високи, се приказва за хипертония.

Хипертонията е основен рисков фактор за инсулт (мозъчен удар), инфаркт на миокарда (сърдечен удар), сърдечна непълнота, аневризма на артериите (аневризма на аортата), периферна артериална болест и хронично бъбречно заболяване.

Според последните изследвания единствено 40 % от хората в България знаят и управляват високото си кръвно налягане. Ако повече хора имат свободен достъп до скрининг и познания, които да дадат информация за равнището на тяхното кръвно налягане, тогава ще бъде по-голямо и въздействието на ефикасните ограничения за най-благоприятен надзор на хипертонията в страната.
Повече от 20 000 души у нас умират всяка година заради положения, свързани с високо кръвно налягане – като сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна непълнота. Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е доста по-висока в съпоставяне със смъртността в Европа. У нас, от сбор 55 366 приети в болница пациенти с остра мозъчносъдова болест през 2018 година съвсем 10% - 5 505 пациенти, са умряли.

Инфо: Българска лига по хипертония
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР