Отбелязваме 75 години от спасяването на около 50 хил. български

...
Отбелязваме 75 години от спасяването на около 50 хил. български
Коментари Харесай

75 г. от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта

Отбелязваме 75 години от спасяването на към 50 хиляди български евреи от депортирането им в лагерите на гибелта на нацистка Германия.

По време на Втората международна война Германия стартира да упражнява все по-силен напън върху българските управляващи за депортацията на българските евреи , с цел да извърши така наречен " дефинитивно решение " - изтреблението на евреите в териториите, които се намират под нацистка власт.

През декември 1940 година, дни след разширението на Тристранния пакт (Германия, Италия и Япония) с Унгария, Румъния и Словакия и интервал на интензивно приготовление на България да се включи в него, българското Народно заседание приема Закона за отбрана на нацията (ЗЗН), който слага началото на държавно проведен тормоз и гонене на евреите в България. Той е последван от Закон за еднократния налог върху имуществата на хората от еврейски генезис (юли 1941) и Закон за възлагане на Министерския съвет да вземе всички ограничения за споразумяване на еврейския въпрос и обвързваните с него въпроси (юли 1942).

Съгласно българското антиеврейско законодателство смесените бракове стават единствено незаконно, има забрани за практикуване на избрани специалности от евреите, наложени са изключителни имуществени налози, наложено е носенето на " давидовите значки " за индентификация, натрапен е полицейски час за евреите, евреите могат да си купуват самун единствено от обособени фурни, избрани са улици, по които е неразрешено да се движат евреи . По 6-7 месеца в годината мъжете-евреи от донаборна до 50-55-годишна възраст са изпращани в " трудови лагери ".



Антиеврейското законодателство постанова тежки регулации върху собствеността на евреите, като огромна част от нея е на процедура национализирана против държавни облигации. Наложеният през 1941 година еднократен налог върху имуществото на евреите е в размер на 20% (25% за имущества над 3 млн. лева) и доближава общ размер от 1,4 милиарда лв. (около 20% от сумата на директните налози по това време). Данъкът и късите периоди за неговото погашение на процедура довеждат до ликвидацията на голям брой предприятия, благосъстоятелност на евреи .

Решението за заличаване на всички евреи на територията на Германия, на окупираните от нея територии и на териториите на съдружниците ѝ е взето от хитлеристкото държавно управление през 1942 година Тогава стартира всеобщото депортиране на евреи към Аушвиц (Освиенцим). Благодарение на местоположението си — покрай огромни градове и на жп връзките, той става най-големият концентрационен лагер за евреи, роми, пленници и партизани.

 Спасяването на българските евреи - невиждан акт в най-мрачните години на Европа
Спасяването на българските евреи - невиждан акт в най-мрачните години на Европа

Това е едно от най-светлите достижения на България съгласно Румен Радев

На 22 февруари 1943 година комисарят по еврейските въпроси Александър Белев подписва контракт с представителя на Гестапо у нас Теодор Данекер за поетапна депортация на българските евреи .

Антисемитизмът, както и съответно ЗЗН, са надълбоко непознати на българския метод на живот и народопсихология . Антиеврейската акция не среща схващане нито измежду селяните, нито в градовете, нито у интелигенцията, нито в православната черква, нито в ръководещите среди.

Близо 9000 души от " остаряла " България са събрани в Пловдив, само че те не биват натоварени на влаковете за Полша заради публична анулация на заповедта за депортация в последния миг. В тези събития се намесва митрополит Кирил (бъдещия български патриарх). Той влиза в еврейския лагер в Пловдив и декларира, че ще тръгне с депортираните, в случай че те не бъдат освободени .

 Руското посолство: Без Червената войска българите нямаше да спасят евреите си
Руското посолство: Без Червената войска българите нямаше да спасят евреите си

В изказване на съветски език...

Междувременно в страната се надига вълна от национално възмущение против решението на държавното управление . Основно значение за анулацията на първия и най-организиран опит за депортация на евреите от " остаряла " България изиграва бързото и р ешително деяние на група от 42 депутати отпред с подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев , които се афишират против протичащото се, като посредством подписка в Народното събрание вършат дейностите обществено известни, демонстрират фактическата им нелегитимност и с това неодобряват антисемитските дейности на прохитлеристкото държавно управление. Правителството стопира депортирането и го отсрочва за по-късно (март).

Лекарският съюз, Съюзът на писателите и спортно сдружение " Славия " също се опълчват.

Българската православна черква реагира изключително поредно, като окуражава морално както евреите, по този начин и множеството българи, несъгласни с политиката на държавното управление за разделяне на нацията с претекста, че гоненията на евреите са удар по самата България. Особено деен е софийския митрополит Стефан , оглавяващ Светия синод по това време. Намесват се и голям брой обособени персони, в това число и вдовицата на държавника Петко Каравелов, Екатерина Каравелова .

Плановете за депортиране на евреите от България са спрени на два пъти — през март и май 1943 г ., след което не се възобновяват, защото държавното управление се е провалило в тези свои планове. На Цар Борис са препоръчани " План А " (депортиране) и " План Б " (изселване от София и потребление на евреи в трудови лагери в България), като той се стопира на втория. Последиците от разселването на евреите, както и напредъка на разгрома на Вермахта през идващите месеци вършат депортирането на практика неосъществимо.

Протестите основават опция цар Борис III да анулира депортацията на евреите от " остаряла " България . Има догатки, че митингите са поощрявани и от подмолни комбинации на самия цар. Известно е, че той, който подписва антиеврейското законодателство през 1940-41 година, по-късно и изключително по време на последните си диалози с Хитлер (август 1943 г.) в действителност се опълчва на депортирането на евреите от " остаряла " България.

За благоразположението на ръководещите кръгове към евреите приказва и фактът, че незаконно през Румъния и България за Хайфа, Палестина, минават доста румънски, полски, чешки, маджарски и литовски евреи.

Първата партида включва 20 000 души, които в края на февруари и началото на март би трябвало да бъдат изпратени в концлагера Треблинка. Взето е решение този първи контингент да бъде образуван от 11 363 евреи от Македония и Беломорието и 8 560 евреи от " остаряла " България .

На 4 март 1943 година стартира депортиране на евреите от Беломорието. 4 058 души са превозени до Лом и оттова на 4 корабчета са изпратени до Виена. Оцеляват единствено 100 от тях.

Български полицейски елементи в Битоля и Скопие избират евреите от Вардарска Македония и от 10 март стартира депортирането на 7 144 души с вагони до дунавските пристанища Лом и Видин. Оттам те са отведени в Треблинка. Оцеляват единствено към 200 от тях.

На 12 март са депортирани 161 евреи от Пиротско през Лом за Виена.

Антиеврейското законодателство в България е анулирано публично по-късно — от държавното управление на Константин Муравиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР