Йенс Столтенберг пристига в България на 27 май - понеделник.

...
Йенс Столтенберг пристига в България на 27 май - понеделник.
Коментари Харесай

Генералният секретар на НАТО Столтенберг пристига у нас в понеделник

Йенс Столтенберг идва в България на 27 май - понеделник. Това потвърдиха пред Клуб Z от пресцентъра на Народното събрание (НС).

Близо 400 парламентаристи от 32-те страни членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации ще вземат участие в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО от 25 до 27 май 2024 година в София. Домакин на форума е Народното събрание на Република България, осведоми пресцентърът на Народното събрание.

Участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО ще обсъдят основни тематики от дневния ред на евроатлантическата защита и сигурност с фокус върху поддръжката за Украйна и целите на идната през юли среща на върха на НАТО във Вашингтон. На 25 и 26 май 2024 година парламентаристите ще вземат участие в работата на петте комитета на Парламентарната асамблея, ще дискутират плановете на техните отчети и ще одобряват основни политически рекомендации.

Предвижда се на откриването на пленарната сесия на 27 май 2024 година участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО да бъдат приветствани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, ръководителя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба, заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и служебния министър-председател Димитър Главчев.

В София Асамблеята би трябвало да одобри своите рекомендации за срещата на върха на НАТО във Вашингтон, които ръководителят на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба ще показа там пред държавните и държавни ръководители.

В работата на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София шведски парламентаристи ще вземат участие за първи път откакто страната стана пълновръстен член на Алианса. Във форума е планувано изявление да има и ръководителят на Народното събрание на Швеция Андреас Норлен.

Очаква се по време на сесията Асамблеята да затвърди решителната си позиция за неоправданата, непредизвикана и брутална война на Русия против Украйна, да разиска даването на незабавна и дълготрайна помощ за Украйна и да одобри декларация за поддръжка на Украйна до победа. При откриването на пленарната сесия се чака посредством видеоконферентна връзка обръщение към парламентаристите да насочи министърът на защитата на Украйна Рустем Умеров, се показва още в информацията.

Дискусиите ще се съсредоточат върху превръщането на уговорката на НАТО към основополагащите демократични полезности в деяние посредством основаването на Център за демократична резистентност в централата на НАТО. Асамблеята ще прегледа и практическото използване на новите отбранителни проекти на НАТО, разрастващата се позиция на НАТО за въздушна и противоракетна защита и осъществяването на отговорностите на държавите-членки във връзка с разноските за защита и шерването на тежестта.

На срещата си в София парламентаристите от държавите-членки на НАТО ще обсъдят и одобряват решения по молбите на Малта и Асамблеята на Косово да станат делегации на асоциирани членове. Сред тематиките на форума ще бъдат и провокациите в страните от Западните Балкани, наред със тактики за поддръжка на сътрудници в риск и усилване на ангажираността с Глобалния юг. Тези разисквания ще подчертаят уговорката на Асамблеята за непоклатимост в основни райони от стратегически интерес, както и за поощряване на по-широк разговор по световните провокации, осведоми още пресцентърът на Народно събрание.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР