От здравния синдикат в КНСБ продължават преговорите в болниците за

...
От здравния синдикат в КНСБ продължават преговорите в болниците за
Коментари Харесай

Синдикати и частни болници недоволни от съдебно решение

От здравния профсъюз в КНСБ не престават договарянията в лечебните заведения за постигане на контрактуваните в груповия трудов контракт (КТД - 2022 г.) условия. Това гласи известие от КНСБ във връзка Определениe на Върховния административен съд (ВАС) Трето поделение от 15 юли 2022 година за минималните работни заплати на лекарите.

" Там, където договарянията не са ползотворни, да предприемем локални протестни дейности. В случай че 5-членният състав на Върховен административен съд удостовери определението на 3-членния, сме подготвени да организираме национални протестни дейности за отбрана на възнагражденията на медицинските експерти в лечебните и здравните заведения. ", се споделя в позиция на синдиката.

Изпълнителният съвет на ФСЗ-КНСБ остро осъжда определение на Върховен административен съд - Трето поделение, спиращо действието на промени на НРД от 29 април 2022 година, касаещо наложителния темперамент минималните работни заплати по категория личен състав, според Колективния трудов контракт в бранш " Здравеопазване ".

Отказът на работодателите да изпълнят контрактуваните минимални работни заплати в условия на растяща непрестанно инфлация , повишаващи се цени на енергоносители, горива, съществени артикули, храни и други е демонстрация на липса на отговорност към личния състав в съответните лечебни заведения за болнична помощ. Ниските съществени хонорари водят до демотивация на медицинските експерти , което от своя страна води до утежняване качеството на медицинските услуги и всичко това е за сметка на пациентите, безапелационни са синдикатите.

Те акцентират, че междинната цена на клинична пътека е нараснала с 25% от 1 май 2022 година При тези ниски хонорари и демотивиран личен състав мъчно ще се оправим с следващата вълна от COVID-19, предизвестяват здравните синдикати.

От Националното Сдружение на Частните Болници се оправдават, че решението на Върховен административен съд по тъжби на Национално Сдружение на Частните Болници, МБАЛ ``Сърце и Мозък " и Сдружение на общинските лечебни заведения, с което стопира осъществяването на 5 параграфа от Анекса от 29.04.2022г. към НРД 2020-2022 година било тълкувано неразбираемо в медиите.

Масово този акт на Върховен административен съд беше отразен като " Съдът спря повишението на заплатите в лечебните заведения ", пишат от частните лечебни заведения. Оправдават се, че водещата причина за оспорването била " неприемливото държание на страната, заложила клаузи, водещи до всеобщ банкрут на лечебни заведения и отсам до неспособност за погашение на тези заплати и оказване на болнична здравна помощ на пациентите ".

За да обяснят по какъв начин заплатите на лекарите щели да банкрутират частните лечебни заведения от управленията им акцентират следните претекстове:

- 20% до 100% нарастване на заплатите;

- 200% до 300% нарастване на цените на енергоносителите;

- 12% до 15% нарастване на цените на стоките и услугите, които лечебните заведения ползват;

- 25% нарастване на цените на клиничните пътеки, амбулаторни и клинични процедури, което при досегашните предели автоматизирано значи 25% понижение на размера активност

Срещу това щяло да има единствено 10% нарастване на бюджета за болнична здравна помощ, респективно на бюджетите на лечебните заведения по отношение на 2021г.

Я " сно е, че това уравнение няма решение. Или в случай че има, то е умишления банкрут на лечебни заведения, чиито шефове биха носили и наказателна отговорност за не предотвратяването му ", пишат от частните лечебни заведения, в някои от които се таксува и престоят на родител, съпътстващ болно дете.

От частните лечебни заведения акцентират и претекстовете на съда, че " закрепените предели за лечебните заведения не им разрешават да компенсират по-високите разноски за хонорари с увеличение на активността си, само че им основава обвързване да поддържат количеството и качеството на здравната услуга "

От частните лечебни заведения оспорват и възбраната за осъществяване на надлимитна активност, като лечебните заведения, разрешили си такава активност след 31.03.2022г. би трябвало да я компенсират със средствата, получени за работа при неподходящи условия, свързани с оповестената изключителна епидемиологична конюнктура.

" При установяване на закрепени предели за лечебните заведения, последните нямат опция да компенсират по-високите разноски за хонорари с увеличение на активността си. Напротив, в оспорените разпореждания с изключение на отвод да се заплатят тези разноски е планувана и глоба при превишаване на избраните предели (което действително значи глоба при обслужване на повече пациенти), изразяваща се в компенсиране с размера на средствата, изплатени за работа при неподходящи условия, свързани с оповестено изключително състояние, надлежно изключителна епидемиологична конюнктура ", написа съдът.

" Така бранш " Здравеопазване " става единственият у нас, в който лечебните заведения и медицинските центрове би трябвало да връщат парите, получени за работа в условия на зараза от Ковид 19. Като премия, че изнесоха битката с пандемията на гърба си. И че доста техни чиновници изгубиха живота си в нея. Затова поддържаме Определението на Върховен административен съд за прекъсване действието на тези клаузи ", пишат от частните лечебни заведения.

Мениджърите на частните лечебните заведения не поддържат лимитирането на болничната здравна помощ в ущърб и за сметка на пациентите и изпълнителите й. Те са и срещу голословната и обидна дискриминация на бранш " Здравеопазване ", както и срещу административното контролиране и уравниловката на заплатите в болничното опазване на здравето.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР