От януари или от септември догодина ще станат безплатни детските

...
От януари или от септември догодина ще станат безплатни детските
Коментари Харесай

В БСП се разминаха за безплатните детски градини

От януари или от септември следващата година ще станат безвъзмездни детските градини? По тази тематика, утвърдена от новата ръководеща коалиция, се оказва, че има разминаване даже в самата Българска социалистическа партия, откъдето пристигна предлагането. Вчера лидерът на партията Корнелия Нинова, която е и стопански министър, влезе в директна колизия със съпартиеца си и колега от общественото министерство Георги Гьоков по отношение на датата, на която таксите за детските градини би трябвало да отпаднат. 

На въпрос през вчерашния ден в тв предаването " Лице в лице " по дали безплатните детски градини остават за юли месец, както да вземем за пример въвеждането на безплатните учебници за 1-12 клас, тя беше безапелационна: " Не, безплатните детски градини и ясли от 1 януари. Ето го съглашението, в него е записано - смяна в закона за локалните налози и такси и отпадане на таксата за детски градини и ясли - януари 2022 година Ето го черно на бяло ", съобщи тя.

Същият ден обаче, само че сутринта, социалният министър Георги Гьоков даде да се разбере, че това няма по какъв начин да стане от януари, защото тогава още няма да имаме бюджет на страната. От думите му пред стана ясно, че по-късно въвеждане на мярката е подбудено както от цикъла на образователната година, по този начин и от потребността да се изчистят въпроси като обезщетенията на родителите, чиито деца не са признати поради липса на място. " Въвеждането на безвъзмездни градини не е въпрос на липса на пари, за тази мярка са нужни към 200 млн. лева, това не е непостижима сума за бюджета. Но би трябвало да се изчистят разнообразни въпроси като да вземем за пример в какъв размер да се компенсират родителите с деца, които не са били признати на градина ", обясни той.

По последни данни на " Тръст за обществена опция "  от края на септември т.г. само една трета от общините у нас - 28% - бяха премахнали изцяло или са понижили частично таксите за детска градина. Едва 20-30 от общините бяха премахнали напълно таксите. 

От 2020 година има условие 50% от средствата, които страната дава на общините за дейностите по хранене на дете в детска градина, да отиват за цялостно освобождение от такси на избрана група деца. Общините сами вземат решение дали да анулират таксите за всички деца, или за избрани групи и кои. Към началото на 2021 година единствено 16% от общините у нас бяха приели промени в локалните наредби, които да освободят отчасти или напълно родителите от заплащането на такси за детска градина, демонстрира изследване на ТСА. Преди това 17% от тях вече са били премахнали таксите за детска градина напълно, или единствено за децата в предучилищни групи. Очакванията на организацията бяха до края на годината броят им да се удвои, т.е. над 1/2 от общините да плануват облекчения при таксите за детска градина.

" В България детската градина все още остава прекомерно скъпа за доста семейства с ниски приходи ", показаха в проучването си от Тръста за обществена опция.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР