След поредицата от случаи на агресия от психично болни хора,

...
След поредицата от случаи на агресия от психично болни хора,
Коментари Харесай

Директор на психиатрична болница: Всеки четвърти-пети пациент е с психоза след употреба на дрога

След поредицата от случаи на експанзия от психологично заболели хора, има ли потребност от смяна в грижата за тях? По тематиката дискутираха в ефира на NOVA Цветеслава Гълъбова, шеф на психиатрична болница " Свети Иван Рилски ", и юристът по здравно право Мария Петрова.

Според Гълъбова стигмата в обществото в действителност е сериозен проблем.

" Хората не поемат психологично болните. Въпросът за какво са измежду нас е погрешен. Трябва да се питаме за какво са в този тип. Това са хора, които имат потребност от грижа, не от заключване. Имаме потребност от високо квалифицирани хора. Не всяка ненормално държание е израз на психологична болест. Много постоянно е предизвикано или от личностно разстройство или от приложимост на опиати. При нас към този момент всеки четвърти-пети пациент е с неуравновесеност след приложимост на дрога. Всеки взима каквото и както му хрумне ", разясни шефът на психиатрична болница.

" Това, че даваме светлива на сходни случаи надалеч не значи, че те са единствените. Смятам, че по този метод ускоряваме стигмата към психологично болните. Нека не забравяме че в България никой не може да бъде лекуван срещу волята му отвън наложителното психиатрично лекуване, за което се изисква решение на съответния Районен съд. Не може да бъркаме болесттите с закононарушенията. Интересно е за какво специалистите преценят, че тези хора не могат да носят отговорност за стореното от тях и хвърлят топката в полето на психиатрите ", разяснява Петрова. Тя прикани " страната да не абдикира от функционалностите си ".

" Да не се вършат козметични промени в Закона, в които се прави опит да се вкарат неправителствени организации, за които грижата за психологично болните се свежда до там да усвоят парите по един или различен план ", разясни тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР