От януари догодина няма да се налага увеличаване на данъците

...
От януари догодина няма да се налага увеличаване на данъците
Коментари Харесай

Иван Нейков с притеснителен коментар за пенсиите и данъците

От януари следващата година няма да се постанова увеличение на налозите и осигуровките, с цел да се заплащат увеличените пенсии, само че не се знае от идващите месеци.

Това разгласи някогашният обществен министър Иван Нейков пред Нова телевизия. Ще изпаднем в обстановка, в която към този момент повече от половината от парите за пенсии ще идват от налози. Това деформира самия пенсионен модел - той към този момент не е въз основата на осигуровки, а напълно друга философия, която може в един миг да докара до съществени промени.

„ Пенсионният модел на България е изработен по този начин, че и и теоретично не може да се стигне до миг, в който няма да има пари за пенсии, тъй като те се заплащат от осигуровките на днешните работещи. Когато обаче не стигат парите от осигуровки, тогава незадоволителните средства идват от републиканския бюджет, т.е. от налозите на обществото “, изяснява Нейков. Затова постоянно самите пенсионери сами си изплащат пенсиите, плащайки ДДС-то на продуктите, които купуват.

Нейков е безапелационен, че не се чака Виденова зима - с хиперинфлация, висока безработица и доста хора, които са под прага на беднотия. „ Няма по какъв начин да имаш стопански растеж и понижаване на цените “, изяснява той. Допълва, че и външните фактори въздействат на една страна. „ Не би трябвало да гледаме на инфлацията като злополука “, споделя Нейков.

Той изяснява, че качеството на живот зависи от потребността от услуги на един човек и от време на време тя не се покриват от нарастване на заплатата или пенсията. Посочи още, че най-голямото гнездо на небогати в страната е на самотни възрастни дами.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР