От всички храни по света, оризът е може би единственото

...
От всички храни по света, оризът е може би единственото
Коментари Харесай

Различните видове ориз и техните ползи

От всички храни по света, оризът е може би единственото зърно, което притегля хората в международен мащаб. Той участва в другите кухни и е измежду наличните хранителни артикули. Тази храна обаче има безчет разновидности, някои по-полезни от други. Нека да разгледаме другите типове ориз и техните изгоди!

Кафяв ориз

Кафявият ориз се смята за по-здравословен от белия си аналог, просто тъй като е пълнозърнест, а не пречистен. Съдържа ядрото, триците и зародиша. Когато зърното е рафинирано, то го лишава от хранителни субстанции. Кафявият ориз обаче съдържа желязо, витамини от група В и фибри, както и известни количества протеин. Може да помогне за управление на холестерола и намаление на равнищата на кръвната захар.

Басмати ориз

Това е една от най-ценните кулинарни съставки в Индия и има основателна причина за това. Оризът басмати е с ниско наличие на мазнини, съдържа незаменими аминокиселини, фолиева киселина и магнезий. Полезен ориз е за попречване на диабет вид 2!

 Ползи от ориз басмати

Жасминов ориз

Първоначално употребен в Тайланд, жасминовият ориз е дългозърнест вид с флорален мирис и леко лепкава текстура. Докато елементарният бял жасминов ориз няма спомагателни преимущества пред белия ориз, кафявият жасминов ориз резервира своите трици, което го прави богат на фибри.

Арборио ориз

Родом от Италия, оризът Арборио стана известен в последно време, заради потреблението му в европейската кухня, изключително в ризото. Оризът Арборио съдържа високи равнища на мазнини, само че също по този начин съдържа витамини А и С и е превъзходен източник на протеини. Въпреки това, той има по-висок гликемичен показател, тъй че внимавайте за равнищата на захарта си.

 Сортове ориз

Червен ориз

Червеният ориз от Индия получава цвета си от антоцианин, който е мощен антиоксидант. Този потребен тип ориз съдържа манган и може да управлява болките в костите и ставите. Добър е за попречване на сърдечно-съдови болести, с ниско наличие на мазнини е и е отличен артикул в менюто за диабетици!

Разгледайте и нашите предписания с ориз, с цел да готвите постоянно вкусно и потребно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР