От утре маските отново стават задължителни на закрити публични места.

...
От утре маските отново стават задължителни на закрити публични места.
Коментари Харесай

Маските отново стават задължителни на закрито

От на следващия ден маските още веднъж стават наложителни на закрити обществени места. Всички мероприятия на закрито ще се организират при пълняемост до 50% от съответната зала, като наложително се носят маски - става дума за нощни заведения, кина, театри, където има спортни мероприятия и прочие На закритите публични места, магазини, молове и други наложително ще се съблюдава физическа отдалеченост от 1.5 метра и наложително ще се носят маски. Персоналът също наложително ще носи маски. На стадионите по време на футболен мач ще се позволяват до 1000 души в бранш. Засилваме всеобщия надзор по спазването на всички ограничения, в това число и новите. Това разгласи здравният министър Кирил Ананиев след среща при премиера по отношение на нарасналите случаи на ковид у нас.

По-късно на въпрос отново ли ще се вкарват маски тук-там, където не могат да бъдат носени - като нощните питейни заведения, Ананиев изясни: " Критерият е 50% от потенциала на съответното заведение, бар или дискотека, като доста разчитаме на персоналното съзнание и спазването на отдалеченост сред хората. Не желая да споделям метър и половина, тъй като мъчно може когато и да е да се съблюдава такава отдалеченост в една дискотека, само че по тази причина разчитаме на самосъзнанието на хората ". А кметът Йорданка Фандъкова добави, че този път в заведенията за хранене няма да се изискват маски .

Нямаме смяна в тактиката - желаеме да държим под надзор инфекцията по този начин, че да не натоварим здравната система с пациенти, които не могат да бъдат лекувани, изясни основният държавен контрольор доцент Ангел Кунчев. Към трите Д - стерилизация, дисциплинираност и отдалеченост, в този момент прибавяме и едно К - надзор, тъй като за жалост не дребна част от хората взеха решение, че всичко е ОК и могат да вършат каквото си желаят , разяснява той.

За да не ни обвинят, че гледаме единствено най-малките нарушавания, решението е да се сформират актове с оптималната сума 3000 лева на двете най-големи партии ГЕРБ и на Българска социалистическа партия, тъй като позволиха всеобщи събирания без защитни ограничения на своите редици. Същото ще се направи с националния стадион " Васил Левски " за това, че не бяха спазени условията, разгласи Кунчев. Зараза плъзна от ловна дружинка, от религиозна среща на пастори, имаше и жертви, даде образец за заплахата от всеобщите събирания той.

Не е правилно, че се считаме за безпогрешни, една моя прогноза не се сбъдна - че през лятото, като се вдигнат температурите, вирусът ще се ограничи, разяснява основният здравен контрольор. Всички ограничения са значими, само че вирусът не се търкаля по улиците на България и ограничения като напръскване на тонове дезинфектанти по площадите не дават резултат, въпреки да имат своето място, сподели още той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че е обмисляла през последните дни да направи наложителни маските освен в градския превоз, само че и в институциите, магазините и други обществени места в София, където се събират доста хора. В същото време и в този момент в градския превоз пътуват хора без маски. Фандъкова твърди, че са правени доста инспекции, само че са издадени единствено 16 акта за нарушавания, тъй като сътрудниците й предпочитали да пишат предупредителни протоколи. Тя счита, че ги стопира високият размер на санкцията - 300 лева, и изрази персонално мнение, че Народното събрание би трябвало да преразгледа глобата. От на следващия ден екипите за инспекция на извършители в градския превоз на София се удвояват.

Фандъкова призна, че вижда какво се случва в централните градинки и улиците на София, където никой не съблюдава отдалеченост, заради което е поискала спомагателни патрули от Столична дирекция на вътрешните работи. Тя разгласи, че сред 700 и 1000 души от личния състав на детските градини ще бъдат тествани за ковид. Към момента всички проби са негативни, само че са направени единствено 36. Днес ще бъдат тествани още 40 души.

Шефът на РЗИ Данчо Пенчев разяснява, че в София огнищата към момента са фамилни и няма дифузно разпространяване на ковид. В момента сме в междинно положение, продължаваме да сме на клъстери, само че те не са толкоз ясно изразени като предходната седмица, разяснява във връзка разпространяването на вируса и Ангел Кунчев.

Ген. Мутафчийски има служебни задължения, той ще се включи на следващия ден в взаимната ни работа, няма никаква смяна в провеждането на срещи при премиера, изясни Ананиев на въпрос за какво шефът на щаба от дълго време не е виждан обществено.

-----------

ГЛОБИ

Неспазването на противоепидемични мерки, избрани от здравния министър, се санкционира с глоба от 300 до 1000 лева, а при наново нарушаване – от 1000 до 2000 лева За едноличен търговец или юридическо лице се постанова имуществена глоба в размер от 500 до 2000 лева, а при наново нарушаване от 2000 до 5000 лева Глобата за болните и носителите, които отказват наложителна изолираност и/или лекуване, е 5000 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР