от цялата страна излязоха на протест пред земеделското министерство в

...
от цялата страна излязоха на протест пред земеделското министерство в
Коментари Харесай

Пчелари настояват да бъде свикан Кризисен щаб заради измирането на пчелите

от цялата страна излязоха на митинг пред земеделското министерство в София и заплашиха, че в случай че за следващ път не бъдат чути, ще създадат палатков лагер. Причина за недоволството на пчеларите е поради пръскането с непозволени химически субстанции и пестициди, липса на тактика за пчеларството, липса на указател на пчеларите и пръсканията.

Председателят на Националния браншови пчеларски съюз Пламен Иванов сподели пред БГНЕС, че упорства пчеларството да стане предпочитан бранш в земеделието.

„ Протестът е поради несъответстващите ограничения на Министерството на земеделието. Такава каша настана в – висока смъртност, пръскания, хиляди проблеми се натрупаха в пчеларството, показа той в очакване среща с министър Десислава Танева. От сектора предявяват 10 претенции, само че най-важното сега е да бъде призован Кризисен щаб, който да прегледа обстановката със смъртността и да планува дейности за компенсиране на пчеларите, които нямат виновност за протичащото се.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Няма наложени наказания за хилядите изтровени пчелни фамилии...

Пчеларят призна, че настояванията им са свързани най-вече с финансово подкрепяне и прикани страната да не унищожава дребните пчелари.

По думите му смъртността при пчелните фамилии тази зима е достигнала към 45%, спрямо към 37% през предходната година. " Без пчелите свършва и животът на хората ", напомни стопанинът на 245 кошера и посочи, че смъртността при неговите е в границите на 5%.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пчелари излязоха на митинг пред земеделското министерство. Исканията им са за погашение на 60 евро...

„ В България смъртността на пчелите е към 40-45% и с всяка година се усилва. Причината за това са пръсканията с нелицензирани лекарствени средства”, изясни Иванов. Той добави, че междинната възраст на пчеларите е 68 години, а през тази тя към този момент е 72 години.

Още по-тревожни данни заяви ръководителят на „ Български свободни пчелари в България” - че процентът на смъртността даже е над 80% и че от боязън пчелари всеобщо не афишират гибелта на пчелните си фамилии.

Янев съобщи пред БГНЕС, че срещата им с министър Танева няма да се състои, защото тя е в отпуска и могат да бъдат признати от зам.-министър. Той изясни, че няма да се срещат с нейн заместител, защото Танева им е принципал и никой различен с изключение на нея няма право да води договаряния. Янев разкри, че в министерството се случват неправилни неща.

„ Ние желаеме да се забрани пръскането в светлата част, пръскането да става след залез слънце и до изгрев единствено с химични препарати, с биопестициди могат да пръскат когато желаят. И второто нещо е да се направи най-сетне Национална тактика за развиване на пчеларството в България”, съобщи той.

Пчеларят акцентира, че денонощното напръскване с пестициди вреди на биоразнообразието и екоравновесието в България. По този метод се нарушава екологията и се заплашва живота и здравето на българското население, посочи той и разясни, че пчелата е „ датчикът “ на природата и в случай че има проблем с нея, това значи, че ще има проблеми с хората и природата в бъдеще.

Янев е безапелационен, че има опция на казуса - това са биопестицидите. " Ние споделяме, че има проблем, само че и демонстрираме решението на казуса. Проблемът в България е, че не се работи за вероятността на българския народ, а се работи с геноцид към него “, добави той.

Янев описа, че по време на пандемията са били получени помощи в размер на към 13 млн. лева, само че те са били получени единствено от избрани огромни пчелари. „ Това значи, че измамите, които стават в министерството се поощряват”, уверен е ръководителят и акцентира, че всеки, който твърди, че има над 150 живи кошера, мами.

До скоро Йордан Йорданов е бил измежду пчеларите, само че откакто и 12-те му кошера остават празни се отхвърля. Йорданов описа още, че министерството не разрешава използването на дадени нездравословни препарати, като през последната година е забранило още 5, само че поради неналичието на ефикасен надзор, тези забрани остават единствено на хартия.

„ Никой не управлява фермерите с какво работят на полето. Това е главният проблем “, уверен е той и прикани институциите да упражняват непоколебим надзор, а при нарушаване да стопират дотацията на земеделския производител.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР