От ЦСКА отбелязаха 50-ата годишнина от една от най-знаменитите победи

...
От ЦСКА отбелязаха 50-ата годишнина от една от най-знаменитите победи
Коментари Харесай

ЦСКА отбелязва половин век от паметната победа срещу Аякс

От ЦСКА означиха 50-ата годишнина от една от най-знаменитите победи в историята на клуба, а точно триумфът с 2:0 на стадион " Българска войска ", с който " алените " отстраняват нидерландския гранд Аякс от шампионата за Купата на европейските първенци.

На 7 ноември 1973-а година " армейците " посрещат в центъра на София настоящия троент европейски първенец след загуба в първата среща в Амстердам с 0:1 и съумяват да го отстранят, откакто гол на Димитър Марашлиев праща конфликта в продължения, където в 116-ата минута Стефан Михайлов бележи второ попадения във вратата на нидерландците и класира ЦСКА за четвъртфиналите на КЕШ.

Двубоят остава вечно в историята на българския футбол, защото за пръв път в историята роден отбор отстранява настоящ притежател на трофея за КЕШ, като триумфът е още по-значим, тъй като по това време Аякс е първенец в конкуренцията в три следващи сезона (1970/71, 1971/72, 1972/73).

Ето и по какъв начин ЦСКА си припомниха паметната победа против нидерландците:

На днешния ден през 1973 година ЦСКА побеждава и отстранява трикратния европейски първенец Аякс. След три следващи години на върха на Стария континент холандският хегемон е детрониран от българските “армейци ”.

Геройство, с което продължаваме да се гордеем и през днешния ден - 50 години по-късно.

Отбор, който не би трябвало да забравяме: предвождани от своя необикновен треньор Манол Манолов - Симолията, с капитан Димитър Пенев, вратар Йордан Филипов и полевите смели сърца Иван Зафиров, Божил Колев, Цоньо Василев, Аспарух Никодимов, Борислав Средков, Цветан Атанасов, Петър Жеков, Димитър Марашлиев, Георги Денев, Пламен Янков, Стефан Михайлов.

По случай тази паметна дата в продажба онлайн е идната колекционерска монета, отдадена на великия мач на ЦСКА против Аякс.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР