От Централната избирателна комисия официално потвърдиха за кореспонденция от Министерството

...
От Централната избирателна комисия официално потвърдиха за кореспонденция от Министерството
Коментари Харесай

ЦИК призна за проблем с машините за вота

От Централната изборна комисия публично потвърдиха за преписка от Министерството на електронното ръководство, в която се показват проблеми за вота на локалните избори.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на изказването на ЦИК без редакторска интервенция:

„ Във връзка с изявления в медийното пространство бихме желали да създадем следното конкретизиране:

В рамките на процеса по засвидетелствуване на сходството на доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване се съблюдават всички разпореждания на Изборния кодекс и най-високо равнище на сигурност. В този интервал сред Министерството на електронното ръководство (МЕУ) и Централната изборна комисия (ЦИК) протича интензивна връзка посредством публична преписка в писмен тип.

Процесът на връзка сред двете институции цели адресирането на въпроси, с цел да се подсигурява вярното и безпрепятствено протичане на процеса по засвидетелствуване на машините за гласоподаване. Към сегашния миг удостоверяването към момента не е завършило.

Призоваваме да не се спекулира по тематиката, тъй като това води само до опорочаване на процеса и до утежняване на положителната връзка сред МЕУ и ЦИК “, се споделя в изказването.

В следствието на БГНЕС се споделяше следното:

„ Една седмица преди провеждането на локалния избор са открити неналичия на „ осведомителни активи “ в машините, с които ще се гласоподава. Тези неналичия са открити при засвидетелствуване на сходството на машините, съобщи кореспондент на БГНЕС, който се базира на писмо изпратено до ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова, с копие до ръководителите на Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация.

Репортерът акцентира, че писмото е изпратено преди няколко дни от Министерството на електронното ръководство.

При деликатния обзор на така наречен Техническо устройство за машинно гласоподаване /ТУМГ/, което ще бъде употребявано при провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 година, са открити редица неналичия:

машините за гласоподаване на са оборудвани с акумулаторни батерии;

флашките не съдържат нужната за осъществяване на засвидетелствуване информация;

липсват утвърдени мостри на бюлетина, визуализирана върху екрана на машината, както и на разпечатана бюлетина от машинно гласуване;

не са получени тестови данни в действителен облик на бюлетината, идентични с тези, които ще бъдат употребявани на изборите на 29 октомври 2023 година

Посочените нагоре активи би трябвало да бъдат предоставени допустимо най-бързо от ЦИК поради съкратените периоди за засвидетелствуване на сходството “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР