От трибуната на Европейския парламент ДПС постави пред Европейската комисия

...
От трибуната на Европейския парламент ДПС постави пред Европейската комисия
Коментари Харесай

ДПС с план за земеделието

От трибуната на Европейския парламент Движение за права и свободи сложи пред Европейската комисия настояванията и съображенията на българските земеделци за съответно финансиране, предвидимост, с цел да възнамеряват работата и вложенията си, ясни правила и понижена административна тежест. По време на пленарна сесия на Европейския парламент тази седмица евродепутатите гласоподаваха предложенията по тактиката “От фермата до трапезата “, предвиждаща нов изчерпателен метод за реализиране на по-голяма резистентност в питателните вериги на Европейски Съюз.

" От момента, в който Европейската комисия показа концепцията си за тактиката „ От фермата до трапезата “ през май предходната година и на европейско равнище, и в страните, за които земеделският бранш е значим, стартира интензивен спор за намиране на верния баланс сред резистентност, отбрана на околната среда и конкурентоспособност на европейските фермери. Опасявам се, че на национално равнище в България не се обърна нужното внимание на този спор, а новата тактика е извънредно значим инструмент, който има капацитета да трансформира изцяло модела на произвеждане, преправка, доставка и консумация на храни в Европа, като го направи по-устойчив. Разбира се налице са и опасения във връзка с вероятните резултати върху бранша на земеделието, в това число вероятните нежелани такива, заради което би трябвало да търсим рационален и учреден на конкретиката метод. “, разяснява като член на Комисията по земеделие и развиване на селските региони евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Атидже Алиева - Вели.

„ Мерките за устойчива хранителна система са от значително значение за реализиране на задачите на Зелената договорка, като се понижи екологичният отпечатък и се подсигурява продоволствената сигурност в изискванията на изменение на климата и загуба на биологично многообразие. Осъзнавайки значимостта на прехода към зелено и кръгово земеделие, като опция и за възстановяване на живота и здравето на европейските жители и средата към нас, с сътрудниците от делегацията на Движението за права и свободи в Европейския парламент поддържаме визията на Комисията в тази тенденция, само че и настояваме всички ограничения и бъдещи начинания, свързани със тактиката „ От Фермата до трапезата “ да бъдат учредени на предварителна, цялостна оценка на въздействието, обхващаща устойчивостта - икономическа, обществена и екологична. Настояваме особено внимание да се обърне на кумулативните резултати върху земеделските производители - защото българските земеделци имат предпочитание да бъдат част от зеления преход, само че той би трябвало да е обективен, предвидим и да регистрира конкурентоспособността им, с цел да допринесат дейно за повече резистентност в производството. “, акцентира българският евродепутат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР