От тази година в период на 18 месеца две районни

...
От тази година в период на 18 месеца две районни
Коментари Харесай

В София започна програма по презаселване на бежанци

От тази година в интервал на 18 месеца две районни общини на София ще осъществят стратегия за презаселване на бежанци .

Районите " Витоша " и " Оборище " могат да се дефинират като първенци в България в политиката за интергация на търсещи протекция. Район „ Витоша “ в Столична община има двугодишен опит по програмата за презаселване на бежански фамилии.

От този миг има подписани интеграционни съглашения с към 13 фамилии , които са изведени от центровете на Държавната организация за бежанците на тъй наречените външен адрес.

Администрацията на регион " Оборище " завърши първия си план, сега осъществя втори . Стойността на плана в централния столичен регион по първата стратегия е 190 хиляди лв., усвоени са към 60 000 лв..

По втората стратегия, която пък е обща с регион " Витоша " и БЧК, сумата е 505 000 лв. .

Администрацията на регион „ Витоша “ е първата община, която през 2018 година стартира работа с програмата за презаселване, по която са настанени фамилии от Сирия да живеят в наетите от региона жилища за интервал от половин година. 

" Въпреки че от съвсем нищо не са били лишени по време на престоя им, не съумяваме да ги убедим да останат в България . Наблюдението ни демонстрира, че множеството фамилии търсят способи да заминат в границите на месец-два, откакто към този момент имат персонални документи. Отправят се основно към Западна Европа ", описа в " Хоризонт до ободе " кметът на региона Теодор Петков. 

 facebook/RVitosha

По програмата за презаселване на хора със статут, която се финансира от фонд „ Убежище, миграция и интеграция “ към Министерство на вътрешните работи, 14 чужденци с интернационална протекция се озовават в регион „ Оборище “ , където още веднъж за шест месеца са им обезпечени обзаведено жилище, обществена помощ и административна поддръжка.

Въпреки това бежанците не остават да живеят в нашата страна , даже не се възползват от оптималния период по плана за презаселване. Тези, които съумеят да си намерят работа, се интегрират в България.  

Настанените бежанци в централния софийски регион са породили опозиция у локалните хора . Наложила се е и медиация за тяхното приемане в общността. Най-честите страхове на столичани са били, че бежанците са неприятни и могат да им откраднат децата им .

Линда Ауанис е една от първите бежанки в България . Идва от Ирак.  Тя е създател и ръководител на Съвета на дамите бежанки и също познава програмата за презаселване, както и трудностите пред интеграцията на бежанци в нашата страна. 

" В статистиката влизат единствено тези бежанци, които България е приела по квоти. Остават у нас тези, които нямат близки в друга развита страна, които да ги подкрепят , когато отидат при тях ", сподели в " Хоризнт до обед " Ауанис.

През октомври м. година регионите „ Оборище “ и „ Витоша “ в съдействие с БЧК завоюваха план за интеграция на бежанци по фонд „ Убежище, миграция и интеграция ”, в границите на който нови 10 фамилии ще получат късмет за поддръжка. 

" По пътя на осъществяване на плана, се постанова да излезеш от функционалността на админ и да бъдеш човек , потребен и за другите ", уточни още Теодор Петков. 

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР