От тази година жените ще се пендсионират при възраст от

...
От тази година жените ще се пендсионират при възраст от
Коментари Харесай

От 1 януари: Повишават се възрастта и стажът за пенсия, минималната заплата не се променя

От тази година дамите ще се пендсионират при възраст от 61 години и 10 месеца и застрахователен стаж от 36 година и 2 месеца. За мъжете ще са нужни 64 години и 5 месеца, както и стаж от 39 год. и 2 месеца.

Линията на беднотия от тази година се подвига до 413 лв..

Родителите, които не са употребили данъчното облекчение за деца през работодателя си, могат да го създадат в новата година посредством годишната си данъчна декларация. За едно дете отстъпката е до 450 лв., за 2 – до 900, а за три и повече – 1350 лева

За първи път от години от 1 януари минималната работна заплата остава без смяна.

Въпреки, че заплатата би могла да се усили и без признат бюджет, с държавно разпореждане, тя остава замразена.

Стилиян Стоянов работи като автоконтрольор на заплатен паркинг за минимална работна заплата. Разочарован е, че от през днешния ден смяна в размера й няма да има, макар че през последните месеци на предходната година се говореше за нарастване:

„ Естествено, че съм отчаян, при тази инфлация… 50 лв. трябват най-малко, да покрият инфлацията “, счита той.

Синдикатите са безапелационни - растежът на миниланото заплащане е наложителен на фона на високата инфлация.

„ Минималната би трябвало да дава отговор на заплатата за прехрана – т.е. онази стойност, която ни е нужна да посрещнем нашите съществени потребности – приказвам за битови разноски, ток, сметки съществени артикули и услуги, които използваме всеки месец – сега нетнта стойност на мрз в българия не го разрешава “, изяснява Любослав Костов от КНСБ.

Работодателите обаче считат, че замразената работна заплата оказва помощ на бизнеса на фона компликациите, които компаниите изпитват поради коронавирус епидемията и увеличените цени на енергоносителите.

„ На фона на увеличащите се стойности на първични материали на електрическа енергия по цялата верига на доставки, в случай че имаме нулева година на увеличение на минималната работна заплата, това е глътка въздух за доста предприятия “, обяяснява Мария Минчева от БСК.

А Стилян въпреки всичко се надява с приемането на бюджета да бъде утвърдено и нарастване на минималната заплата.

За него въпреки всичко остава вярата, че с приемането на бюджета е допустимо да се заложи и растеж на минималната заплата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР