От своя страна синдикатите във ВМЗ дадоха ултиматум на Корнелия

...
От своя страна синдикатите във ВМЗ дадоха ултиматум на Корнелия
Коментари Харесай

ВМЗ: Искат да използват приходите на дружеството за запълване на дупки в бюджета

От своя страна синдикатите във ВМЗ дадоха ултиматум на Корнелия Нинова и се заканиха, че ще блокират пътя
„ Държавната консолидационна компания (ДКК) продължава да заблуждава обществото във връзка с финансовото положение на „ Вазовски машиностроителни фабрики “ ЕАД (ВМЗ). Това се показва в позиция на Съвета на шефовете на сдружението в отговор на конференция в Министерството на стопанската система и промишлеността по-рано днешния ден.

Припомняме, че на нея ръководителят на Управителния съвет на ДКК продължи да твърди, че ВМЗ отхвърлят да изплатят дял към държавния бюджет, което изрично не дава отговор на истината.

„ За да разсее всички подозрения управлението на оръжейния цех разгласява и формалната преписка сред двете сдружения “, оповестиха от ВМЗ.

„ За предходната година ВМЗ има облага от малко над 1 млн. лева, които сме в подготвеност да изплатим незабавно към държавния бюджет. Това не е направено, тъй като 2 месеца от ДКК не утвърждават финансовия ни доклад “, показват от българския цех.

Те коментират, че предходните управления на ВМЗ не са внасяли дължимия дял към бюджета от 2017 година на база решение на Министерския съвет.

„ Към момента ВМЗ дължи на бюджета близо 55 млн. лева Факт е, че сега имаме голямо нарастване на подписаните контракти, като приходите за годината ни ще надвишават половин милиард лв.. На тази база предложихме да стартираме да погасяваме това обвързване, само че откакто повишим заплащането на служащите и стартираме стратегия за модернизиране “, се споделя в тяхна позиция.

„ На финала са договарянията ни със синдикатите за съществено увеличение на приходите и ваучерите за храна на служащите. Разработена е и стратегия за рационализация на сдружението за над 50 млн. лева Направено бе и експертно проучване за повишение на сигурността. Това бяха главните ни цели за 2022 година като дружно с тях, единствено за 3 месеца, изчистихме остарели отговорности на сдружението за над 30 млн. лева “, показват още от ВМЗ.

Те са безапелационни, че искане за неотложно погашение на 55 млн. лева за три месеца, които са насъбрани за интервал от 5 години от остарели управления, би отсрочило за неустановен период повдигането на заплатите на чиновниците.

В умозаключение Съветът на шефовете още веднъж акцентират, че 2022 година най-вероятно ще бъде рекордна като финансови резултати за ВМЗ, а размерът на поръчките към завода може да бъде съпоставен само с интервала на военния спор в Сирия.

„ Сега е моментът да се поощрят чиновниците на ВМЗ, които са минали през доста компликации през годините и работят непрекъснато, с цел да отговорим на големите поръчки към нас. Същевременно не би трябвало да изпускаме опцията да модернизираме производството на завода, с цел да можем да бъдем конкурентни и през XXI век. В противоположен случай обричат ВМЗ “, безапелационни са от управлението на най-големия държавен оръжеен производител.

От своя страна синдикатите във ВМЗ дадоха ултиматум на Корнелия Нинова и се заканиха, че ще блокират пътя.

Работниците и чиновниците упорстват да бъдат изпълнени настояванията им от вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова. Това е решено през днешния ден на общото заседание в обедната отмора, свикано от КТ „ Подкрепа “ и КНСБ, зави пред Българска национална телевизия ръководителят на КНСБ в заводите Елена Петрова.

„ На общото заседание взехме решение да дадем нов период на министър Нинова до 17.00 ч. в четвъртък, с цел да извърши настояванията ни - да се срещне с нас, да обсъдим бъдещето на ВМЗ, повишението на заплатите ни, а ваучерите за храна да станат 200 лева “, уточни Петрова.

Ако настояванията на служащите не бъдат изпълнени, в петък по обяд те ще блокират Подбалканския път край ВМЗ – Сопот.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР