От Столичната община призовават хората да не изхвърлят старите си

...
От Столичната община призовават хората да не изхвърлят старите си
Коментари Харесай

Не изхвърляйте старите автомобилни гуми където и да е, има глоби!

От Столичната община приканват хората да не изхвърлят старите си автомобилни гуми до сивите контейнери.

"Поставени там, опцията да бъдат събрани от недоброжелатели и в следствие – изгорени, е голяма. За да сте сигурни, че Вашите гуми няма да замърсят въздуха, направете усилието да ги оставите в автосервиза, където планирате да Ви ги сменят с нови или да ги изхвърлите на една от краткотрайно разкритите от Столичния инспекторат площадки ", изясни зам.-кметът Десислава Билева.

От общината обръщат внимание, че притежателите на излезли от приложимост гуми са длъжни да ги предават единствено на профилираните площадки за събиране и предпазване.

Търговските обекти (автосервизи и пунктове за промяна на излезли от приложимост гуми) са задължени да имат подписан контракт с лицензирана компания, на която да предават събраните гуми.

Съгласно условията на член 49 от Наредбата за ръководство на отпадъците и поддържане и запазване на чистотата на територията на Столична община „ Лицата, извършващи продажба и/или промяна на гуми, в това число мобилните сервизи за гуми, са длъжни “:

1. да обезпечат опция за приемане на гумите от крайните консуматори в местата на продажба и промяна на гумите;
2. да слагат на видно място в комерсиалните обекти табели, които съдържат информация за опциите и метода за назад приемане на употребявани гуми в комерсиалния обект.
3. За предаването на ИУГ крайните
в размер от 100 до 5 000 лева, а на юридическите лица имуществена глоба в размер консуматори не дължат възнаграждение.

За физически лица, които нерегламентирано изоставят и/или изгарят излезли от приложимост гуми се постанова административно наказване санкция от 700 до 20 000лв.


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР