Не съм съгласен с политиката му и тази на правителството

...
Не съм съгласен с политиката му и тази на правителството
Коментари Харесай

Стрелецът по Фицо не харесвал политиката му

Не съм склонен с политиката му и тази на държавното управление - такова пояснение дал за действието си 71-годишният мъж, който в сряда простреля премиера на Словакия Роберт Фицо. След 5-часова интервенция неговото положение остава тежко. А арестуваният стрелец е упрекнат в опит за преднамерено ликвидиране, което се санкционира с присъда от 25 години до пожизнен затвор.

“Състоянието на Роберт Фицо остава тежко, лекарите вършат всичко допустимо за стабилизиране на пациента ”, заяви през днешния ден вицепремиерът и министър на защитата Роберт Калиняк след съвещания на Държавния съвет за сигурност и на държавното управление. “Все още не можем да обявим, че обстановката се развива в позитивна тенденция и че животът му е отвън заплаха. Раните са доста тежки ”, добави Калиняк.

“Роберт Фицо е получил няколко огнестрелни рани и му следва мъчно възобновяване след покушението против него ”, посочи Мириам Лапуникова - директорката на болничното заведение в Банска Бистрица, където той е лекуван. Тя добави, че Фицо е претърпял петчасова незабавна интервенция, осъществена от два екипа хирурзи. Преди това му е била направена компютърна томография.

Стрелецът простреля 59-годишния Фицо по време на посещаване в централния словашки град Хандлова, като в началото министър председателят беше в сериозно положение и бе откаран с хеликоптер в болница.

“Извършителят на покушението е работил самичък ”, заяви през днешния ден вътрешният министър Матуш Шутай Ещок. Нападението е било авансово планувано, посочи той. И удостовери, че офанзивата е била политически стимулирана, а обвиненият е взел участие и в антиправителствени митинги. Предполагаемият нападател е показал като аргументи за стрелбата политиките на държавното управление във връзка с прокуратурата и медиите, сподели вътрешният министър. “Това е вълк единак, който се е радикализирал напоследък след президентските избори ”, сподели Ещок.

Властите не оповестиха името на нападателя, само че съгласно медии това е 71-годишният публицист Юрай Цинтула. Той е създател на три стихосбирки и член на Словашкото сдружение на писателите.

В интернет бе публикувано видео, на което Цинтула е във фоайето на постройка, вижда се, че е ударен в лицето, седи на стол, а ръцете му са вързани зад тила. “Не съм склонен с неговата и политиката на държавното управление ”, споделя Цинтула и добавя: “Ликвидираха медиите ”.

Телевизия “Маркиза ” заяви, че нападателят декларирал пред полицията, че е възнамерявал офанзивата няколко дни авансово. Искал да нарани премиера, само че не и да го убива. Той е имал законно от 30 години револвера, с който простреля Фицо.

Информационното издание Aktuality.sk цитира сина на Цинтула, който споделя, че е “шокиран от случилото се ”, а татко му в никакъв случай не е споменавал опцията за нападение против политика. Синът отхвърля татко му да е бил пациент на психиатрична клиника.

Фицо стана за трети път министър-председател на Словакия през есента на 2023 година, откакто партията му “Смер ” завоюва изборите. Едно от главните му предизброни обещания бе да се опълчи на доставките на оръжия за украинската войска.

Новоизбраният на 6 април президент на Словакия Петер Пелегрини (който още не е встъпил в длъжност) сподели през днешния ден, че е съумял да беседва в болничното заведение с Фицо. “Той може да приказва, само че сподели единствено няколко фрази и по-късно се почувства доста изтощен, тъй като приема медикаменти ”, уточни Пелегрини.

А специалисти в Словакия упрекнаха в неуспех защитата на премиера. “Самият Фицо приказва преди няколко седмици за заплахата някой да простреля политик ”, сподели през днешния ден някогашният началник на словашката полиция Стефан Хамран. Той се пита кой е анализирал и е направил оценка на опасността и също така разкритикува реакцията на защитата на Фицо след проехтяването на изстрелите. “Там настъпи безпорядък, това е явно и е неуспех ”, безапелационен е Хамра.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР