От столетия пепелта се използва за торене заради съдържанието на

...
От столетия пепелта се използва за торене заради съдържанието на
Коментари Харесай

Съвети: Как да използвате пепел в градината си

От епохи пепелта се употребява за наторяване поради наличието на калий, калций, фосфор и магнезий в нея. Тя попълня неналичието на минерали в почвата и подкрепя растежа на потребните бактерии. Освен това служи като отбрана против всевъзможни вредители и някои бурени. Брезовата пепел съдържа най-вече калий.



Пепелта може да се добави към почвата в суха или течна форма.

Суха

Пепелта може да се смеси с пръст (около 100-300 гр на квадратен метър) или да се излее в окоп директно преди засаждането на семена или разсад. Ако пепелта се употребява за битка с вредителите, тя се разпределя отмерено по повърхността към растенията, като по този метод основава защитна преграда.

Под формата на разтвор

Чаша пепел се разтваря в кофа с вода. С този разтвор растенията се поливат в корена. Важно е водата да не е доста студена.

Под формата на инфузия

Настойката от пепел се смята за най-ефективният от всички способи за наторяване. За да я приготвите, напълнете 1/3 от кофата с пепел и долейте догоре с гореща вода. Оставете разтвора да престои от два дни до седмица, преди да го употребявате. Готовата инфузия се прецежда през тънко решето и растенията се поливат с нея. Можете също по този начин да я употребявате за напръскване на цветята. 

Важно е да се означи, че в тази ситуация става въпрос за пепел, получена от изгарянето само на иглолистни и широколистни дървета и шубраци. Опаковките с храни, полиетилен и други синтетични боклуци не би трябвало да попадат в огъня. 

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР