От сряда започва ударно затопляне в цялата страна. Това каза

...
От сряда започва ударно затопляне в цялата страна. Това каза
Коментари Харесай

Проф. Рачев разкри какво ще е времето по празниците

От сряда стартира стремително стопляне в цялата страна. Това сподели пред климатологът проф. Георги Рачев.

На Бъдни вечер и на Коледа ще бъде топло, допустимо е в София температурите да доближат 10 градуса, а в Югоизточна България – до 13 градуса, добави той.

Това е потокът от топъл въздух, който ще предхожда едно съществено навлизане на по-студен въздух, което ще стартира на Коледа вечерта. Нахлуването на по-хладния въздух ще е в комбиниране с един средиземноморски циклон, което ще сътвори съвършената конюнктура за съществени превалявания. В началото дъждът ще бъде от дъжд, а по високите полета на Западна България, Предбалкана и Дунавската низина на 26 декември дъждът ще премине в сняг. Валежите ще бъдат значителни, на доста места ще бъдат над 20 литра на квадратен метър, като в Предбалкана и в Родопите могат да доближат до 40-50 литра на квадратен метър. В събота към момента ще е топло, с оптимални температури 5-10 градуса. Сериозното захлаждане ще го отбележим в неделя, когато температурите над 900 метра надморска височина ще бъдат близки до нула и негативни. Тогава ще се образува и снежна завивка – по ниските места от няколко сантиметра, а в Предбалкана ще е 10-15 сантиметра. В планините ще натрупа сериозна нова снежна завивка, съобщи проф. Рачев.

От петък вечерта до неделя времето ще е динамично, с повсеместни превалявания – първоначално от дъжд, а по-късно и от сняг. Следва стопляне, в ниското снегът ще се стопи. На Нова година година ни чака дребно разстройване, с малко превалявания от дъжд в ниското, уточни климатологът.

В началото на януари се чака една гирлянда от средиземноморски циклони, които ще въздействат на времето в нашата страна, сподели още проф. Георги Рачев.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите

По материала работиха Галя Георгиева и Константин Веков
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР