От следващата седмица земеделските стопани могат да подават заявления за

...
От следващата седмица земеделските стопани могат да подават заявления за
Коментари Харесай

Идната седмица земеделците могат да подават заявления за т. нар. Covid помощ

От идната седмица земеделските стопани могат да подават заявки за подкрепяне по т. наречената Covid помощ. Общият размер на средствата е 143,5 милиона лв.. Това съобщи министърът на земеделието Иван Иванов в град Съединение, където посети овцевъдна плантация.

Приемът на документи ще бъде оптимално омекотен, а парите ще се изплащат незабавно, откакто бъдат утвърдени, акцентира министър Иванов:

" За да могат фермерите бързо да си получат средствата, тъй като ние знаем в каква тежка обстановка се намират в следствие от войната в Украйна, макар че това е за покриване на разноските, провокирани от Covid епидемията. Това, което е създала като механизъм за държавна помощ Европейската комисия, е до 35 000 евро на дружество - на икономически индивид, с опция за акумулация, в случай че има разнообразни действия, до 400 000 евро ".

Министърът на земеделието счита, че е разумно цената на агнешкото месо да е по-висока, тъй като са се нараснали разноските на стопаните за развъждането на животните:

" Държавата сега поставя оптимално старания да компенсира тези разноски. Специално за животните по селекционен надзор ние покриваме на 100 % разноските по софтуерна карта, като задачата ни е в действителност да поддържаме равнището на фермите, надлежно да осигурим естествена цена на пазара ".

Относно предложенията да се спре вносът на агнешко месо от Северна Македония, министър Иванов акцентира:

" Това е дискутируемо, тъй като нашата родна продукция сега не доближава, с цел да запълни 100 % потребностите на вътрешния пазар, тъй че може би няма да създадем 100 % някаква възбрана ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР